Linkuri accesibilitate

The Insider, publicația care a scris despre implicarea serviciului secret rus în otrăvirea lui Navalnîi, declarată „agent străin”


Grafitti pe clădirea folosită de centrul Memorial pentru drepturile omului din SUA: „Agenți străini. Iubesc SUA”
Grafitti pe clădirea folosită de centrul Memorial pentru drepturile omului din SUA: „Agenți străini. Iubesc SUA”

Ministerul Justiției din Rusia a adăugat publicația independentă din Letonia, The Insider, pe lista sa de „agenți străini”, împreună cu cinci jurnaliști independenți, inclusiv un colaborator al Radio Free Europe / Radio Liberty.

Ministerul a listat noile intrări într-o actualizare a registrului său pe 23 iulie, aducând numărul total de entități și persoane cu desemnarea controversată de „agenți străini” la 34.

Publicația independentă Insider a lucrat cu organizația Bellingcat la mai multe proiecte, inclusiv publicarea în decembrie 2020 a unui raport care implică Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei în otrăvirea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi în urmă cu un an.

Cele cinci persoane adăugate pe listă sunt Mihail Rubin, Sofia Groisman, Ilia Rojdestvensky, de la publicația de investigație „The Project”, Iulia Apuhtina de la Open Media din Rusia și Alexei Posternak, un contribuitor din Siberia.

„În legătură cu includerea The Insider pe lista Ministerului Justiției, vă informăm că redacția continuă să lucreze în aceeași componență și va menține politica editorială", a anunțat The Insider într-o declarație pe site-ul său web.

„Vom continua să ne familiarizăm cititorii cu informații importante din punct de vedere social în totalitate și fără cenzură. În conformitate cu legile și bunul simț leton”, a adăugat aceasta.

Controversata legislație a „agentului străin” a Rusiei a fost adoptată în 2012 și a fost modificată în mod repetat. Aceasta cere organizațiilor neguvernamentale care primesc asistență externă și despre care guvernul consideră că este angajat în activități politice să fie înregistrate și să se identifice ca „agenți străini”.

Legea organizațiilor „indezirabile”, adoptată în mai 2015 și actualizată de atunci, a făcut parte dintr-o serie de reglementări promovate de Kremlin împotriva ONG-urilor care au primit finanțare din surse străine - în principal din Europa și Statele Unite.

În 2017, guvernul rus a plasat Serviciul rus al RFE / RL pe lista „agenților străini”, alături de alte șase servicii de știri în limba rusă RFE / RL și Current Time. Serviciul rus al VOA (Vocea Americii) a fost, de asemenea, adăugat pe listă.

La sfârșitul anului 2020, legislația a fost modificată din nou pentru a permite guvernului rus să includă persoane fizice, inclusiv jurnaliști străini, pe lista „agenților străini” și să le impună restricții.

La începutul acestui an, instanțele ruse au început să impună amenzi uriașe împotriva RFE / RL pentru că nu a marcat articolele sale cu o etichetă prescrisă de guvern, așa cum este cerut de normele adoptate în octombrie 2020. RFE / RL a făcut apel.

RFE / RL a numit amenzile „o campanie de constrângere și intimidare sponsorizată de stat”, în timp ce Departamentul de Stat al SUA le-a descris ca „intolerabile”.

Organizația pentru Drepturile Omului a descris legislația „agenților străini” ca „restrictivă” și menită a „demonize grupurile independente”.

Săptămâna trecută, The Project (Proiectul) a fost plasat de Procuratura Generală de la Moscova pe lista organizațiilor „indezirabile” ale Rusiei .Jurnaliștii au anunțat „lichidarea” companiei înregistrate în SUA, la o zi după ce a fost declarată organizație indezirabilă.

Editorii Proiectul (Proiectul pentru relatări cu privire la criminalitatea organizată și corupție - OCCRP) au scris pe Telegram pe 16 iulie că societatea înregistrată în Statele Unite „se află în stadiu de lichidare și nu are relații financiare cu jurnaliștii care lucrează în Rusia”.

„Cu toate acestea, noi, în calitate de jurnaliști, continuăm să credem că munca noastră este importantă și necesară pentru patria noastră. Vom comunica despre modul în care echipa noastră jurnalistică își va continua activitatea. În acest moment, putem spune cel mai important lucru: investigațiile vor continua. Încă o dată, vă mulțumesc pentru sprijin. Jurnalismul nu este o crimă", se spune în comunicat.

Din 2015, peste 40 de organizații au fost puse pe lista „agenților străini” indezirabili pentru Rusia. Celor mai multe dintre ele le-a fost interzisă activitatea.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG