The Insider a avut acces la corespondența de pe Telegram a fostului șef al Statului Major al Republicii Moldova, Igor Gorgan, cu legătura sa din GRU, serviciul secret al armatei ruse, colonelul Alexei Makarov.
Gorgan a raportat în mod regulat despre situația politică internă din republică și a transmis date despre vizitele reprezentanților ministerului ucrainean ai Apărării, care au cumpărat echipament militar și obuze pentru forțele lor armate.
În ajunul expulzării în masă a diplomaților spioni ruși din Moldova, în iulie 2023, el era la locul său de muncă la ONU.
Folosind vechile sale legături în Ministerul Apărării al Moldovei, Gorgan rămâne un informator important pentru GRU.
Igor Gorgan și Alexei Makarov au avut contacte deosebit de active în aprilie 2022, adică la scurt timp de la invazia totală a Rusiei în Ucraina, care a avut loc pe 24 februarie 2022.
Întâlnirile confidențiale aveau loc mai ales în cafenelele din Chișinău sau la pescuit.
„Ma pot întâlni cu oricine, sunt un om de acțiune, trebuie să merg mai repede înainte!!! Trebuie să mergem la pescuit și să discutăm totul! Trăim vremuri istorice! Și trebuie să facem această poveste!” – spune generalul într-unul din mesajele sale.
Judecând după aceste rapoarte, GRU a fost deosebit de interesat de ce arme cumpăra Kievul de la țările vecine, inclusiv Moldova.
„Ukroboronexportul ucrainean încearcă să cumpere din Moldova (sau să ia cu ajutorul „partenerilor” ) 6 Mig-29, care se află în Mărculești. Ei insistă foarte tare. În timp ce avioanele sunt pe loc. Vor să efectueze operațiunea printr -o companie-paravan din Emiratele Arabe Unite în viitorul apropiat”, raporta generalul Gorgan.
„Trenurile cu combustibil pleacă de pe teritoriul Moldovei, și anume din satul Etulia, până la așezarea ucraineană Reni. Trenul cu combustibil se deplasează doar noaptea și stă nemișcat ziua pentru a nu deveni o țintă a Forțelor Aerospațiale Ruse”, mai spune el în alt mesaj.
„Ucrainenii se plimbă pe lângă Ministerul nostru Apărării de 3 săptămâni și cer totul, în special obuze pentru artilerie”, le raporta rușilor șeful statului major moldovean.
Agentul Gorgan dădea îi dădea și sfaturi colonelului Makarov, privind armele furnizate de arme către Ucraina prin România.
„Trebuie să închidem repede granița cu România! Aceasta este o gaură mare! O mulțime de marfă vine de acolo în Ucraina. Mai ales mărfuri militare! Românii mai au niște fabrici militare care produc arme și muniții.”
The Insider afirmă că pe lângă informaţiile militare, agentul Gorgan ar fi transmis informaţii despre situaţia politică internă din Republica Moldova şi a monitorizat îndeaproape discursurile publice ale preşedintei Maia Sandu, faţă de care generalul „simte o ură deosebită”, pentru că ea l-a demis din funcţie în 2021.
Jurnaliştii au mai scris că în ajunul expulzării în masă a diplomaţilor ruşi din Moldova, în iulie 2023, Gorgan a încetat să mai comunice cu Makarov şi s-a angajat la Oficiul ONU pentru Refugiaţi din Chişinău (UNHCR-Moldova).
Nu s-a putut afla exact când l-a contactat Gorgan pe reprezentantul GRU și și-a oferit serviciile.
Sursa de informații militare a The Insider sugerează că ar fi început, cel mai probabil în 2004, când Gorgan slujea într-o misiune NATO.
Cel puțin se știe că înainte de colonelul Makarov a fost în contact secret cu atașatul militar rus la Chișinău, Vadim Uhnalev. Înainte de Moldova, acesta a spionat în Lituania, dar „acolo s-a încurcat undeva și a fost rechemat de urgență”.
Acum colonelul Ukhnalev este atașat militar în Kazahstan, unde a „stabilit contacte active cu conducerea militară”.
După plecarea lui Ukhnalev, Gorgan a fost supravegheat de un alt atașat militar, Igor Dovbnya.
The Insider a pus la dispoziție o înregistrare a unei convorbiri telefonice dintre Gorgan și Dovbnya, unde au convenit să se întâlnească și să „discute totul” la un memorial al soldaților căzuți la Chișinău. Jurnaliștii compară vocea atribuită lui Gorgan cu alte înregistrări audio ale conversațiilor lui Gorgan din surse deschise și este evident că este vorba de aceeași persoană.
Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, SIS, a confirmat că generalul Igor Gorgan a spionat pentru armata rusă, scrie NewsMaker.
Preşedinţia de la Chişinău a anunţat că distincţiile de stat oferite lui Gorgan în 2006 şi 2015, dar şi gradele militare ale acestuia vor fi retrase.
Totodată, instituţia prezidenţială a menţionat că „astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de patrie”.