Linkuri accesibilitate

Theresa May ia in calcul posibilitatea demisiei. Parlamentarii au respins toate variantele de Brexit


 Theresa May
Theresa May

Potrivit BBC, parlamentarii britanici au respins miercuri toate cele opt alternative de Brexit, printre care și organizarea unui nou referendum, precum și propunera ca Marea Britanie să rămână în uniunea vamală.

Theresa May a precizat astăzi că vrea o tranziţie „cât mai elegantă" „după aprobarea Acordului privind retragerea ţării din UE". Informația vine de la deputatul conservator Simon Hart, citat de Sky News, și a fost confirmată de surse citate de BBC. "Sunt pregătită să mă retrag din funcţie mai devreme decât intenţionam în scopul asigurării unui Brexit uşor şi ordonat", ar fi declarat May, potrivit unui alt deputat conservator.

Downing Street a confirmat că premierul Theresa May s-a declarat gata să demisioneze în anumite condiţii: „Ştiu că există dorinţa pentru o nouă abordare şi pentru o nouă conducere în a doua etapă a negocierilor pe tema Brexit. Eu nu voi sta în calea acestei abordări".

Situația în privința datei și condițiilor ieșirii Marii Britanii din UE nu s-a clarificat. Vineri, Theresa May va încerca să supună din nou la vot în Camera Comunelor acordul pe care l-a negociat cu Uniunea și care a fost până acum respins în două rânduri de parlamentarii de la Westminster. Intenția premierului britanic trebuie însă să fie acceptată de președintele Camerei, John Bercow, care a reluat poziția sa - nu este de acord repunerea la vot a unui text deja respins. Așadar, May ar trebui să propună modificări ale acordului. Chiar și așa, premierul britanic are nevoie de susținerea inclusiv a propriului partid pentru a putea obține majoritate la votul privind acceptarea înțelegerii.

Rămân, așadar, în discuție, datele ieșirii Marii Britanii din UE - 12 aprilie sau 22 mai. Și, desigur, termenii Brexitului - cu sau fără acord.

XS
SM
MD
LG