Linkuri accesibilitate

TikTok: Nu am găsit nicio dovadă a vreunei influenţe străine în România


Platforma TikTok transmite că nu a găsit dovezi ale vreunei operaţiuni de influenţare a alegerilor prezidențiale din România și nici ale vreunei operațiuni externe.

„Până în prezent, nu am găsit nicio dovadă a unei operațiuni de influență ascunsă pe platforma noastră în ultimele câteva săptămâni pentru alegerile prezidențiale în desfășurare în România, nici dovezi ale influenței străine”, spune Jakub Olek directorul pentru relația cu guvernele din Europa Centrală și de Est al TikTok într-un document remis autorităților române și presei.

„Aceste informații inexacte despre alegerile din România sunt înșelătoare întrucât majoritatea candidaților și-au stabilit o prezență pe TikTok, iar cei care au câștigat și-au făcut campanie și pe alte platforme digitale, dincolo de a noastră”, spune purtătorul de cuvânt al TikTok.

„În timp ce unii au susținut prezența a 5.000 de conturi false legate de interferența în alegeri, investigațiile noastre nu au găsit nicio dovadă care să susțină acest lucru”, spune directorul TikTok.

Mai mult, spune oficialul TikTok, de fapt, a eliminat conturi care ar fi uzurpat identitatea lui Călin Georgescu.

„Regulile comunității noastre interzic strict reclamele politice, iar aceste reguli sunt
aplicate riguros. De exemplu, am eliminat peste 150 de conturi de uzurpare a identității asociate cu dl Călin Georgescu, precum și peste 650 de conturi suplimentare de uzurpare a identității legate de alți candidați, cele mai multe fiind înlăturate încă din timpul campaniei.”

În urma alegerilor recente din România, spune el, au fost făcute „o serie de rapoarte înșelătoare și false” care „au ridicat întrebări cu privire la rolul TikTok în timpul alegerilor recente [prezidențiale], care denaturează măsurile cuprinzătoare pe care le-am implementat pentru a sprijini procesul electoral din Romania”.

El a dat asigurări că TikTok a întreprins „pași exhaustivi” pentru a asigura integritatea platformei înainte, în timpul și după alegeri și susține că strategia electorală a platformei este structurată în jurul a trei piloni meniți să elimine dezinformarea, să dea oamenilor acces la surse de încredere și să contracareze amenințările sprijinind integritatea alegerilor la nivel mondial.

Ca dovadă a acestui efort, spune Olek, TikTok a eliminat din septembrie până în noiembrie peste 66.000 de conturi false, 7 milioane de aprecieri false și 10 milioane de conturi ale unor falși urmăritori.

De asemenea, au fost blocate 216.000 de spamuri.

El spune că în raportul lunar privind operațiunile de influență sub acoperire făcut pentru luna septembrie a fost perturbată o rețea care viza un public românesc, dar că aceasta „nu a jucat niciun rol în ridicarea campaniei lui Georgescu”.

„În timp ce unii au susținut prezența a 5.000 de conturi false legate de interferența în alegeri, investigațiile noastre nu au găsit nicio dovadă care să susțină acest lucru”, spune directorul TikTok.

El susține că, în colaborare cu Biroul Electoral Central, a lansat un centru electoral în aplicație, care oferă informații de încredere despre alegeri utilizatorilor și a colaborat cu Funky Citizens pentru o campanie de alfabetizare digitală menită să ajute românii să se protejeze de dezinformarea online.

„Prioritizarea noastră în ceea ce privește siguranța este demonstrată în continuare de investiția noastră în aceasta - 2 miliarde de dolari numai în acest an”, spune oficialul TikTok.

Peste 6.000 de persoane lucrează la moderarea conținutului în țările Uniunii Europene, inclusiv în România, ceea ce arată „angajamentul nostru de a menține condiții de concurență echitabile și de a proteja integritatea platformei.”

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG