Linkuri accesibilitate

Timișoara/ 22 decembrie 1989. Un ofițer își cere iertare pentru crimele din oraș. Îl cunoașteți?


Timișoara/ 22 decembrie 1989. Un ofițer își cere iertare pentru crimele din oraș. Îl cunoașteți?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:03 0:00

Colonelul din imagine este unul dintre primii militari care au vorbit despre crimele săvârșite de forțele armate împotriva manifestaților de la Timișoara. Era după-amiaza zilei de 22 decembrie 1989. Vedeți mai jos.

La foarte scurt timp de la fuga lui Nicolae Ceaușescu de pe clădirea Comitetului Central, cu un elicopter, manifestanții au luat cu asalt clădirile televiziunii și radio-ului public. Vreme de aproape o săptămână, transmisiunile TVR au fost în direct, iar prin fața camerelor de luat vedere s-au perindat toate tipurile de participanți la evenimente, de la simpli revoluționari la oficiali comuniști convertiți la democrație, de la înalți responsabili ai Armatei la cei ai Securității, de la figuri cunoscute marelui public - regizori, actori, prezentatori de televiziune - la tehnicieni și responsabili cu aprovizionarea.

Mesajele au variat în cele mai diferite registre. S-au transmis apeluri esențiale precum cel de la miezul zilei al șefului Marelui Stat Major, Ștefan Gușă, de încetare a focului și a oricăror acte de agresiune față de manifestanți, mărturii ale unor revoluționari din Timișoara, Sibiu, Cluj sau Iași, iar la 10 seara, a avut loc prezentarea de către Ion Iliescu a Comunicatului Frontului Salvării Naționale, FSN fiind la momentul respectiv un organism neutru, cu o reprezentare politică largă. Documentul este considerat de istorici și experți constituțional a fi actul programatic care a pus capăt dictaturii comuniste și a deschis perspectiva regimului democratic, în primul rând prin desființarea monopolului Partidului Comunist și reinstaurarea pluralismului politic prin organizarea de alegeri libere.

Valul Revoluției democratice au fost însă repede readus sub control de nucleul politic din jurul lui Ion Iliescu, Petre Roman, gen. Nicolae Militaru, ajutați de înalți ofițeri de Securitate și cu sprijinul responsabililor din televiziune. Anunțul real că Nicolae Ceaușescu a fost prins, difuzat în după-amiaza de 22 decembrie - a fost repede în mod fals infirmat, și după cum a atestat la 30 de ani de la Revoluție, rechizitoriul procurorilor, transmisiunea în direct a TVR a devenit terenul pe care a fost construită așa-numita „diversiune teroristă”, locul de unde oamenii erau chemați în stradă să apere obiective strategice, deși armata și celelalte forțe de ordine se declaraseră de partea Revoluției.

Printre apeluri vitale, informații utilitare și acte grave acte de dezinformare, românii au putut urmări la televizor și mesaje de iertare. Personaje sus-puse sau mai umile își exprimau regretul pentru comportamentul laș din vremea dictaturii. E foarte posibil ca seria să fi fost deschisă din nou la Timișoara. În imaginile video pe care tocmai le-ați urmărit un ofițer deplânge crimele săvârșite la ordinul lui Nicolae Ceaușescu. El vorbește în balconul Operei după ce dictatorul fugise din București, dar înainte ca acesta să fie prins și să se fi făcut anunțul (ulterior negat) al prinderii cuplului Ceaușescu.

După aprecierea noastră, ofițerul din balconul Operei din Timișoara este primul responsabil din Armata Română care cere iertare victimelor. Din păcate, deși am discutat cu mai mulți participanți la evenimentele de atunci, oameni dedicați aflării adevărului în aceste decenii, nu am reușit să îl identificăm. Așa că în măsura în care știți cine este ofițerul care asumă adevărul supărător că în decembrie 1989 armata a tras în popor, vă rugăm să ne scrieți pe pagina noastră de Facebook sau la Bucharest_Bureau@rferl.org

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG