Linkuri accesibilitate

Timișorenii au protestat în coloană de mașini pentru injustiția dosarului „10 august”. Poliția a notat numerele de înmatriculare


O coloană de mașini a defilat prin Timișoara în semn de protest față de modul în care a fost lucrat de către DIICOT dosarul 10 august

Semnalul de adunare în parcarea unui hipermarket din Timișoara s-a dat pe rețelele sociale, pentru a marca doi ani de la brutalizarea bucureștenilor în Piața Victoriei de către jandarmi. Timișorenii care au răspuns apelului au avut în vedere și un protest simbolic pentru eșecul justiției într-un dosar fără sancțiuni pentru șefii Jandarmeriei și a politicienilor din spatele acțiunii. A-i scoate din cauză pe șefii care au orchestrat acțiunea 10 august este un afront la ceea ce oamenii consideră în general că este drept.

Protest in Timișoara față de tentativa de mușamalizare a dosarului 10
Protest in Timișoara față de tentativa de mușamalizare a dosarului 10

„Chiar azi am văzut o știre că Dosarul „10 august” se amână, se suspendă, mi s-a părut o culme a ironiei ca fix de 10 august să citim o astfel de știre. Politicienii și corupții trebuie să știe că societatea civilă este activă și că nu ne lăsăm până nu se face dreptate”, a declarat pentru Radio Europa liberă Tiberiu Pfiszter, unul dintre organizatorii protestelor #rezist din iarna anului 2017.

Fără să se facă o solicitare în acest sens, Poliția și-a făcut din plin simțită prezența în parcarea hipermarketului: șase polițiști și doi mascați au consemnat riguros numerele de înmatriculare ale mașinilor care aveau însemnul „#rezist10 august” pe stegulețe de hârtie. Pentru că participarea nu a fost mai mare de treizeci de persoane, raportul a fost un polițist la trei-patru persoane. O explicație rațională pentru colectarea numerelor de înmatriculare nu s-a obținut, nici la insistența participanților. „Asta o fi în fișa postului și a misiunii”, a conchis Oscar Manto, un veteran al protestelor. „Am venit să vă ajutăm”, a fost explicația unui polițist interpelat pentru că nota numerele autoturismelor. Ajutorul a fost scurt: o mașină a poliției a deschis coloana și a dispărut la primul viraj.

Poliția îi ”protejează” pe protestatari și notează numerele mașinilor
Poliția îi ”protejează” pe protestatari și notează numerele mașinilor

Cele zece-unsprezece autoturisme, purtând stegulețele de identificare, au defilat prin oraș pe un itinerariu stabilit ad hoc cu scopul de a acoperi zona centrală și câteva cartiere populate. Evenimentul a avut un caracter simbolic de solidaritate a timișorenilor cu bucureștenii afectați de intervenția forțelor împotriva unor cetățeni pașnici. Mai mult, grupul protestatarilor a dat voce indignării generale în legătură cu felul cum a fost administrat dosarul în justiție. „După mineriadă și după dosarul Revoluției se încearcă mușamalizarea și a acestui dosar, lucru cu care, evident, nu putem fi de acord. Nu putem să lăsăm timpul să soluționeze problemele, fiindcă am văzut că în timp se mușamalizează totul”, a declarat pentru Radio Europa liberă Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara, participant la protest.

10 august în Timișoara
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:44 0:00

Luni, 10 august, Curtea de Apel București și-a declinat competența de a judeca redeschiderea dosarului 10 august cerută de procurorul șef al DIICOT, Giorgiana Hosu. Astfel, dosarul se va duce la Tribunalul București.

Foto și video de Brîndușa Armanca

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG