Semnalul de adunare în parcarea unui hipermarket din Timișoara s-a dat pe rețelele sociale, pentru a marca doi ani de la brutalizarea bucureștenilor în Piața Victoriei de către jandarmi. Timișorenii care au răspuns apelului au avut în vedere și un protest simbolic pentru eșecul justiției într-un dosar fără sancțiuni pentru șefii Jandarmeriei și a politicienilor din spatele acțiunii. A-i scoate din cauză pe șefii care au orchestrat acțiunea 10 august este un afront la ceea ce oamenii consideră în general că este drept.
„Chiar azi am văzut o știre că Dosarul „10 august” se amână, se suspendă, mi s-a părut o culme a ironiei ca fix de 10 august să citim o astfel de știre. Politicienii și corupții trebuie să știe că societatea civilă este activă și că nu ne lăsăm până nu se face dreptate”, a declarat pentru Radio Europa liberă Tiberiu Pfiszter, unul dintre organizatorii protestelor #rezist din iarna anului 2017.
Fără să se facă o solicitare în acest sens, Poliția și-a făcut din plin simțită prezența în parcarea hipermarketului: șase polițiști și doi mascați au consemnat riguros numerele de înmatriculare ale mașinilor care aveau însemnul „#rezist10 august” pe stegulețe de hârtie. Pentru că participarea nu a fost mai mare de treizeci de persoane, raportul a fost un polițist la trei-patru persoane. O explicație rațională pentru colectarea numerelor de înmatriculare nu s-a obținut, nici la insistența participanților. „Asta o fi în fișa postului și a misiunii”, a conchis Oscar Manto, un veteran al protestelor. „Am venit să vă ajutăm”, a fost explicația unui polițist interpelat pentru că nota numerele autoturismelor. Ajutorul a fost scurt: o mașină a poliției a deschis coloana și a dispărut la primul viraj.
Cele zece-unsprezece autoturisme, purtând stegulețele de identificare, au defilat prin oraș pe un itinerariu stabilit ad hoc cu scopul de a acoperi zona centrală și câteva cartiere populate. Evenimentul a avut un caracter simbolic de solidaritate a timișorenilor cu bucureștenii afectați de intervenția forțelor împotriva unor cetățeni pașnici. Mai mult, grupul protestatarilor a dat voce indignării generale în legătură cu felul cum a fost administrat dosarul în justiție. „După mineriadă și după dosarul Revoluției se încearcă mușamalizarea și a acestui dosar, lucru cu care, evident, nu putem fi de acord. Nu putem să lăsăm timpul să soluționeze problemele, fiindcă am văzut că în timp se mușamalizează totul”, a declarat pentru Radio Europa liberă Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara, participant la protest.
Luni, 10 august, Curtea de Apel București și-a declinat competența de a judeca redeschiderea dosarului 10 august cerută de procurorul șef al DIICOT, Giorgiana Hosu. Astfel, dosarul se va duce la Tribunalul București.
Foto și video de Brîndușa Armanca