Linkuri accesibilitate

Timmermans amenință România cu Articolul 7 din Tratatul UE, opțiunea nucleară


Vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans
Vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans

Într-o scrisoare trimisă de prim-vicepreședintele Comisiei Europene președintelui român și liderilor Parlamentului, numărul doi în Comisia Europeană anunță că Bruxelles-ul va declanșa Articolul 7 din Tratatul UE dacă modificările aduse de Parlament codurilor penale vor intra în vigoare

Aceste modificări produc o ”o impunitate de facto pentru infracțiuni, inclusiv infracțiuni de corupție”, se precizează în documentul semnat de prim vice-președintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, primit de Europa Liberă. Altfel spus, România își poate pierde dreptul de vot.

Potrivit Articolului 7 din Tratatul UE, considerat a fi așa numita "opțiune nucleară", Consiliul “poate decide să suspende anumite drepturi care îi revin statului membru în cauză, inclusiv dreptul de vot în Consiliu al reprezentantului guvernului acelui stat membru. Procedând în acest fel, Consiliul ține seama de eventualele consecințe ale unei astfel de suspendări asupra drepturilor și obligațiilor persoanelor fizice și juridice. Obligațiile care îi revin statului membru în cauză în temeiul tratatelor rămân obligatorii în orice situație pentru statul membru respectiv.”

În scrisoarea lui Frans Timmermans este menționat ”Rule of law framework”, care este ultimul pas înaintea declanșării Articolului 7: ”Dacă îmbunătățirile necesare nu sunt făcute rapid sau dacă alți pași negativi sunt făcuți, precum promulgarea ultimelor modificări la codurile penale, Comisia va declanșa Rule of law Framework fără întârziere. Acest proces – care precede dialogul necesar pentru a corecta îngrijorările și a evita activarea Articolului 7 din Tratatul UE – va înlocui MCV. Criteriile și recomandările relevante din MCV vor fi examinate în cadrul Rule of law Framework. România, desigur, rămâne obligată să respecte angajamentele asumate în momentul aderării, iar criteriile de referință ale MCV rămân deschise până când acestea sunt îndeplinite pe deplin și în mod satisfăcător

Scrisoarea oficialului European vine după ce majoritatea parlamentară PSD și ALDE sprijinită de UDMR au modificat Codul Penal și Codul de Procedură Penală în favoarea celor cu dosare penală.

”Dacă îmbunătățirile necesare nu sunt făcute rapid sau dacă alți pași negativi sunt făcuți, precum promulgarea ultimelor modificări la codurile penale, Comisia va declanșa Rule of law Framework fără întârziere. Acest proces – care precede dialogul necesar pentru a corecta îngrijorările și a evita activarea Articolului 7 din Tratatul UE – va înlocui MCV. Criteriile și recomandările relevante din MCV vor fi examinate în cadrul Rule of law Framework. România, desigur, rămâne obligată să respecte angajamentele asumate în momentul aderării, iar criteriile de referință ale MCV rămân deschise până când acestea sunt îndeplinite pe deplin și în mod satisfăcător”

În scrisoarea oficială, Timmermans enumeră și abaterile de la principiile statatului de drept, constatate de Comisia europeană și discutatea de multe ori cu autoritățile române. Între care, tentativele de limitare a independenței justiției dar și de limitare a rolului jucat de Înalta Curte de Casație și Justiție și DNA în lupta cu corupția. Sunt menționate și amendamentele la Codurile Penal și de Procedură penală, adoptate pe 24 aprilie. Și disputa privind componența completelor de judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție, în procesele de corupție.

„Ținând cont de aceste probleme majore și dacă nu se fac rectificările necesare în scurt timp (…) Comisia va lansa consultările în vederea apărării statului de drept fără întîrziere”. Care vor înlocui dar nu anula, țintele puse prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (în domeniul justiției).

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG