Linkuri accesibilitate

Timmermans despre România, Polonia și Ungaria: îngrijorare în fața regresului


Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans
Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans

Uniunea Europeană rămâne îngrijorată în legătură cu România.

Vorbind la Bruxelles, la încheierea Consiliului ministerial de luni și marți, în care miniștrii de externe și cei ai afacerilor europene au făcut un bilanț al principalelor teme cu care este confruntată actualmente Uniunea Europeană în cadrul președinției române, vice-președintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avut câteva cuvinte despre situația din România. Timmermans a spus:

"În privința României, deținem un foarte bun instrument și o platformă pentru dialog care ne va permite să abordăm toate temele, acesta fiind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV). Acest instrument ne permite să privim îndeaproape totul și îl folosim în permanență pentru a discuta într-un mod constructiv cu guvernul român, iar eu rămân hotărât să continuăm această discuție. Cum știți, în ultimul raport ne-am exprimat îngrijorarea în legătură cu un anume regres în unele domenii. Dar și președintele Juncker și eu rămânem hotărîți să punem în practică ceea ce președintele Juncker a dorit de la începutul mandatului, și anume să punem capăt procedeului MCV până la încheierea acestei Comisii. Cu toate astea, dacă România dorește același lucru, totuși mai avem mult până acolo. Mai sunt mulți pași de făcut. Recomandările pe care Comisia le-a făcut în cadrul MCV sunt limpezi iar eu sunt mereu gata să fiu la dispoziția autorităților române pentru a discuta despre implementarea lor."

Timmermans a vorbit si despre situația din Polonia:

"În privința Poloniei, împotriva căreia Comisia a inițiat articolul nr. 7 al procedurii disciplinare, am dat o apreciere generală a poziției noastre. Pe scurt, nu a fost decât foarte puțin progres din decembrie încoace. Mai vedem și niște evoluții îngrijorătoare, mai ales în domeniul statului de drept în Polonia și am pus întrebări preliminare în legătură cu asta Curții Europene de Justiție și dorim ca toate acestea să fie clarificate, astfel încât Comisia să își poată menține poziția. Statul de drept este un element esențial pentru viitorul comun al Uniunii Europene."

În sfârșit, în legătură cu acuzațiile aduse Comisiei de către guvernul de la Budapesta al lui Viktor Orban, care a acuzat Comisia că ar oferi pașapoarte imigranților, ceea ce ar încuraja venirea a milioane de imigranți, Timmermans a spus:

"Se spune că noi am da pașapoarte și vize pentru a aduce milioane de oameni în Europa. Asta nu este o competență a Comisiei. Vizele umanitare sunt o competență a statelor membre. Deși ar fi totuși minunat ca Ungaria să se decidă să distribuie vize umanitare, asta n-ar avea nimic de-a face cu noi. Noi nu avem aici niciun soi de competență. Este o decizie pe care trebuie s-o ia guvernele naționale. Politica e politică, iar uneori adevărul e înfrumusețat sau e făcut să arate urât. Eu cred însă că președintele Comisiei Europene, o instituție a UE care slujește tuturor statelor membre, nu merită să fie tratat în felul ăsta de către unul din guverne."

XS
SM
MD
LG