Linkuri accesibilitate

DOCUMENT. Timmermans, reproșuri lui Dăncilă despre OUG: Reluați urgent reforma în justiție


Timmermans spune că recentele modificări prin OUG sunt „o surpriză și o dezamăgire”.
Timmermans spune că recentele modificări prin OUG sunt „o surpriză și o dezamăgire”.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmmermans, îi cere clarificări premierului Viorica Dăncilă, despre ordonanțele de modificare a legilor justiției, într-o scrisoare oficială, obținută de Europa Liberă.

Frans Timmermans își exprimă nelămurirea, într-o scrisoare trimisă vineri, pe 22 februarie, premierului Viorica Dăncilă, și obținută de Europa Liberă, cu privire la cele două ordonanțe de urgență privind justiția și la faptul că Dăncilă nu i-a spus nimic despre acest subiect, în întâlnirea pe care cei doi au avut-o la începutul lunii februarie.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene și candidatul socialiștilor pentru șefia CE cere clarificări despre OUG prin care sunt modificate procedurile de nominalizare a procurorilor europeni delegați la Parchetul European (EPPO) și la cea care modifică condițiile de numire la șefia marilor parchete.

„Când ne-am întâlnit pe 7 februarie, am subliniat că un dialog complet și deschis este calea pentru a progresa cu privire la chestiunile de stat de drept în general, și cu privire la Mecanismul de Cooperare și Verificare, în particular. Așadar, vine ca o surpriză și oarecum ca o dezamăgire faptul că subiectul noilor OUG nu a fost ridicat. Aceste probleme au o relevanță directă pentru îngrijorările pe termen lung, ridicate sub MCV și sprijinite de Consiliul de Miniștri”, arată Frans Timmermans.

Ordonanțele par să intre în directă contradicție cu raportul MCV, atât în substanță, cât și în termeni ai lipsei de consultare și bruschețe a adoptării lor. Devine acum cu adevărat urgent ca România să repună procesul de reformă pe făgașul său. Acest lucru înseamnă să mergeți înainte, nu înapoi și să vă abțineți de la orice pași care anulează progresul realizat de-a lungul anilor trecuți. Cel mai bun punct de pornire rămâne abordarea stabilită de Comisie în noiembrie, de a opri schimbările și a începe din nou, pe baza unei consultări reale și a contribuției expertizei externe. În contrast, situația prezentă ridică noi îngrijorări”, îi mai scrie Timmermans lui Dăncilă.

Luni, premierul României a anunțat, înainte de consultări cu o parte a reprezentanților magistraților, că nu renunță la ordonanțele de urgență adoptate, dar că este deschisă și „flexibilă” la argumente care să îi arate părțile greșite din aceste acte normative intrate în vigoare săptămâna trecută.

Cele două ordonanțe, care au declanșat proteste de o amploare fără precedent din partea magistraților, schimbă pe de o parte procedura de numire a procurorilor delegați la Parchetul European (EPPO), dându-i ministrului Justiției ultimul cuvânt asupra selecției lor, iar pe de altă parte introduc posibilitatea ca și judecătorii cu experiență de procuror să poată fi numiți la șefia marilor parchete. Ordonanțele elimină de asemenea posibilitatea delegării pe funcție la conducerea marilor parchete, mai mult de 45 de zile, în contextul în care DNA are un șef interimar delegat pe funcție, iar mandatul procurorului general Augustin Lazăr expiră în luna aprilie, Tudorel Toader căutându-i deja înlocuitor acestuia.

XS
SM
MD
LG