Linkuri accesibilitate

Cine conduce organizațiile de tineret ale PSD și PNL, care se duelează în petreceri cu manele, înjurături și ode


Duel între tineretul liberal și cel social-democrat. Nu în proiecte, ci în petreceri de pomină
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:39 0:00

Duel între tineretul liberal și cel social-democrat. Nu în proiecte, ci în petreceri de pomină

Tinerii din PSD și PNL, aspiranți la politica înaltă, dau petreceri de pomină, cu manele și înjurături. Reuniunile se dovedesc un prilej de răfuială politică, de osanale sau ironii la adresa șefilor de partid. Liderii tinerilor sunt deja abonați la funcții înalte în stat.

Intrate de mult în tradiția marilor partide, școlile politice, de vară sau iarnă, adună tinerii membri de partid, care aspiră să ocupe o funcție publică, ori să candideze în alegeri. Încep cu discursuri și mese rotunde, cu invitați aleși pe spânceană, prelegeri și fotografii de grup. Seara însă, spriritele se încing și se dezlănțuie, pe ritm de manele.

Pe 11 martie, la Sinaia, tinerii PSD s-au strâns la hotelul „Mara”, deținut de Secretariatul General al Guvernului prin RA-APPS, și au încheiat ziua obositoare cu un bairam atât de mare, încât locuitorii cartierului au sunat la 112 și au chemat poliția.

Școala de iarnă a tineretului social- democrat de la Sinaia s-a lăsat cu o petrecere terminată la intervenția poliției.
Școala de iarnă a tineretului social- democrat de la Sinaia s-a lăsat cu o petrecere terminată la intervenția poliției.

Isprava a fost dată în vileag pe Facebook de Octavian Oprea, secretar general al Organizației de Tineret PNL. Indignat, Oprea a scris despre tinerii săi colegi din coaliția aflată la putere lucruri prea puțin frumoase, care se bat cap în cap cu dulceața declarațiilor de pace exprimate în public de liderii celor două partide.

”Băietii și fetele de la TDS au fript o petrecere pe cinste cu lăutari și manele prin care își anunță intențiile de preluare a frâielor guvernării și nu numai.

Cu dedicații pentru Marcel Ciolacu, șeful de la Cameră, viitorul președinte al României după dorința lor, Lucian Romașcanu de la cultură și idolul suprem care doar a tocat banii Guvernului, Mihai Ghigiu de la INA, tinerii social democrați au atins un nivel apocaliptic de slugărnicie prin dedicații manelizate, fără număr”, a postat Octavian Oprea.

Pe video-ul distribuit se aude „Cu Ciolacu președinte, România înainte” sau „Romașcanu la Cultură, pe noi toți ne doare-n mână”.

Reacția oficială a echipei TDS a fost să ignore incidentul.

„Workshopuri pe mediu, crypto monede și administrație publică, sesiuni de dezvoltare personală, open talks despre importanța femeii în politică și multe, multe altele...da, da, știm...și o petrecere mare și faimoasă care a fost transmisă pe toate canalele”.

Președintele TDS, Mihai Ghigiu, a reacționat pe Facebook în aceeși retorică: „Nu s-a întâmplat nimic extraordinar la reuniunea noastră de la Sinaia, nici imoral, nici nu s-au auzit înjurături la adresa cuiva. Îmi pare rău că în presă a fost speculat acest subiect, deși colegii mei s-au distrat într-un mod obișnuit pentru o gașcă de tineri!”

Ieșirea liberalului Octavian Oprea, care a dat în vileag petrecerea social-democraților, are o explicație. Toamna trecută, Organizația de Tineret a PNL s-a strâns și ea la mare, la Venus, la școala de vară „Next Level Leadership”.

Și la ei, munca de peste zi s-a încheiat „apoteotic”, cu o petrecere. Doar că acolo, în loc de ode pentru șefi, s-au strigat injurii la adresa PSD.

Și nu unele oareșcare, ci exact cea care a făcut carieră în 2018, în perioada guvernării Dragnea, strigată la mitingul diasporei din 10 august. „M…e PSD” a devenit slogan politic și arăta, la vremea aceea, prăpastia care despărțea cele două partide.

Așa încât sintagma cu pricina scandată de la microfonul petrecerii liberale din septembrie anul trecut a produs mare deranj.

Marcel Ciolacu a spus că este „foarte afectat”, „are un gust amar în gură” și că tinerii erau probabil „sub o inflență bahică”, dar că social-democrații vor întoarce și celălalt obraz pentru că guvernarea trebuie să continue „cel puțin până în 2024”.

Președinta tinerilor liberali, Mara Mareș, a fost nevoită să-și ceară scuze și să spună că ”regret cele întâmplate, dar „că nu putem controla tot, mai ales noaptea târziu. Voi face toate demersurile să identificăm persoanele”.

Printre persoanele identificate era însuși Octavian Oprea, despre care s-a zvonit că a fost demis, dar care apare în continuare pe site-ul TNL ca secretar general.

La evenimentul de la Venus a fost prezent și premierul Nicolae Ciucă, care le-a vorbit tinerilor despre curaj, principii şi responsabilitate. Obosit fiind, nu a partipat la petrecere.

Duel între tineretul liberal și cel social-democrat. Nu în proiecte, ci în petreceri de pomină
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:39 0:00

TSD și TNL sunt pe aceeași lungime de undă când vine vorba de „proiecte pentru țară” și pregătirea pentru complicata viață politică, nu și în cazul petrecerilor de după activitățile serioase.

Liberalii spun, de exemplu, că sunt „tineri, inteligenți și implicați” și că scopul lor este „libertatea, democrația și educația”. Școlile politice sunt la ordinea zilei, iar activitatea este una intensă, țara e tăiată în lung și-n lat. Azi în Vrancea, acum două zile la sectorul 4, iar în urmă cu o săptămână la Răsuceni, Ghimpați și Izvoarele, toate în județul Giurgiu.

TNL Bihor, Valea Crișului Repede, 12 martie 2023
TNL Bihor, Valea Crișului Repede, 12 martie 2023

Nici social-democrații nu sunt mai prejos, deși pe site-ul PSD prezentarea organizației este mai sumară în comparație cu cea a PNL.

Școala de iarnă de la Sinaia a fost însă puternic mediatizată pe Facebook, fiecare organizație postând fotografii și scurte opinii, toate laudative. Incidentul a fost tratat în spiritul declarațiilor șefului organizației.

TSD Romania, Sinaia, 11 martie 2023
TSD Romania, Sinaia, 11 martie 2023

Practic, mai toate postările vorbesc despre faptul că „în cadrul workshop-urilor s-au dezbătut subiecte precum implicarea tinerilor în politică, egalitatea de șanse între femei și bărbați, accesarea fondurilor europene și guvernamentale, crypto monede, dezvoltarea unei cariere în domeniul public și protecția mediului”.(Organizația TDS Satu Mare)

„Cred că tinerii nu trebuie să-și neglijeze educația și oportunitățile de a învăța, iar când vine vorba de timp liber, să-l folosească cu scop recreativ”, scrie Florin Gavril, care, din ianuarie 2022, este consilier de stat la guvern.

De cine sunt conduse organizațiile de tineret

Șeful tineretului social-democrat, Mihai Alexandru Ghigiu, este deja familiarizat cu funcțiile publice.

Începând cu ianuarie 2022 este președintele Institutului Național de Administrație (INA) și deține de 4 ani funcția de prorector la SNSPA. A mai fost consilier al ministrului educației între 2012-2014 și în 2016, dar și secretar de stat la SGG.

Din declarația de avere reiese că Mihai Ghigiu deține 2 apartamente în București, 1 ha de pădure și 142 de mii de lei în conturi, dar și un împrumut de 387 de mii de lei de la bancă. A încasat un venit de 254. 541 lei de la SNSPA ( peste 21.000 lei/lună).

La cei 30 de ani ai săi, Mara Mareș este una dintre cele mai tinere consiliere de stat de la cancelaria premierului Nicolae Ciucă.

Postul a fost obținut, în 2022, ca o recompensă pentru pierderea celui de președinte al Agenției Municipale pentru Ocuparea Forței de Muncă, din care a fost dată afară chiar de Ciucă. Asta pentru că Mara Mareș l-a susținut pe fostul premier PNL, Florin Cîțu, pentru care scria mesaje elogioase înaintea congresului.

Mara Mareş a fost deputat în Parlamentul României în legislatura 2016-2020, având la vremea respectivă doar 24 de ani.

Este supranumită „prințesa cartofilor” pentru că tatăl său, Ioan Mareș, fost președinte PSD Făgăraș, unul dintre cei mai importanți cultivatori de cartofi din România.

XS
SM
MD
LG