Toader, care a participat la întâlnirea premierului Viorica Dăncilă cu reprezentanți ai unor asociații de magistrați și unii reprezentanți ai CSM, a spus că va fi eliminat articolul 54 din ordonanță. Acesta prevede două lucruri. Primul, le dădea posibilitatea judecătorilor să devină procurori de rang înalt, în condițiile în care este vorba despre bresle diferite și la modificările legilor justiției un argument fusese separarea carierelor.
Cel de-al doilea aspect care va fi eliminat din ordonanța 7 este cel care muta avizul numirii procurorilor de rang înalt ai Secției Speciale de la secția pentru procurori a CSM la plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Această prevedere a fost de asemenea criticată pentru că în actuala componență, plenul CSM este mai apropiat de coaliția la putere decât secția pentru procurori.
Practic, prin abrogarea acestui articol se revine la situația de acum o săptămână, de dinaintea adoptării controversatei OUG, în ce privește cariera magistraților, punct nevralgic, dar nu esențial. În controversata ordonanță au rămas valabile, însă, prevederile care fac din Secția specială de investigare a magistraților un parchet cu puteri mai mari decât cele ale DNA și care nu se află în jurisdicția procurorului general.
Judecătorul Cristi Danileț declară pentru Europa Liberă că totul este o păcăleală.
”Trebuia abrogată întreaga Ordonanță, așa cum au cerut magistrații, cu excepția articolelor care priveau intrarea la INM. E o păcăleală, problema principală este a acelei Secții Speciale de anchetare a magistraților, a prevederii referitoare la buna-reputație. Cine stabilește ce e buna reputație? Sunt doar metode de a mai presa și șantaja magistrații.”
La întâlnirea Dăncilă-magistrați au participat câțiva reprezentanți ai CSM, în frunte cu Lia Savonea, ai Asociației Procurorilor, Asociației Magistraților, Uniunii Judecătorilor și Inspecției Judiciare , în vreme ce alte trei asociații de magistrați, la care sunt arondați un număr important de judecători și procurori, au boicotat discuțiile cu premierul. Ultimele asociații menționate au arătat că ar fi trebuit consultate înainte de adoptarea ordonanței de către Guvern.
Anunțul ministrului Justiției vine pe fondul unor proteste fără precedent ale magistraților, când zeci de instanțe și parchete, între care și DIICOT, și-au suspendat activitatea în cursul acestei săptămâni. De asemenea, au loc Adunări Generale ale magistraților în toată țara, unde, printre altele, se dezbate și eclanșarea procedurii de revocare a unora dintre membrii CSM, acuzați că nu reprezintă interesele magistraților.