Alături de Cătălin Tolontan au mai fost concediate jurnalistele Iulia Roșu și Camelia Stan, ambele redactori-șef adjunct la Libertatea.
Într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, Cătălin Tolontan scrie că 20% dintre jurnaliștii Libertatea vor fi concediați și că nu există compensații financiare.
„Redacția Libertatea: Niciun ziar independent, nepedepsit. Am fost anunțați azi că se fac restructurări masive. „20% dintre jurnaliști vor fi concediați”, a spus CEO Ringier România, Dan Puica ➡ https://bit.ly/417b6HN
Printre primii concediați, miercuri, 6 decembrie, au fost Iulia Roșu, redactor-șef adjunct, Cătălin Tolontan, coordonator editorial și Camelia Stan, editor la ediția tipărită. „20% dintre jurnaliști vor fi concediați”, i-a comunicat Dan Puica, CEO Ringier România, redactorului-șef al Libertatea, Dan Duca. În momentul concedierii, Iulia Roșu l-a întrebat pe Dan Puica, CEO România, dacă „știi în ce constă munca mea?”. Directorul general i-a răspuns că „nu”, conform redactorului-șef adjunct. Nu există compensații financiare în nici unul dintre cazuri.”
Dintr-o altă informare oferită de conducere, un număr de aproximativ 15 ziariști vor pleca, „după un proces independent de evaluare”.
Plecarea conducerii ziarului Libertatea vine în urma unei restructurări de personal și a reevaluării echipei editoriale, pe care grupul Ringier o pune pe seama unei nevoi de „redefinire a priorităților, mutând accentul in zona digitală”, potrivit unui comunicat Ringier.
În comunicat se precizează că „trei angajaţi din cadrul organizaţiei vor fi afectaţi imediat de această schimbare de strategie”, fără a oferi numele celor concediați, care au fost însă confirmate de Europa Liberă.
Grupul Ringier afirmă în comunicat că a constatat o scădere drastică a vânzării ediției tipărite a ziarului Libertatea, în timp ce veniturile obținute din monetizarea conținutului digital au ajuns să depășească veniturile obținute din print.
Plecarea celor trei jurnaliști din conducerea editorială a ziarului Libertatea vine la o lună după ce Ringier a anunțat că renunță la ediția tipărită a ziarului Gazeta Sporturilor. Măsura a dus la desființarea a nouă posturi din organizație, printre care și cel ocupat de Cătălin Tolontan, de editor coordonator.
Și atunci, Ringier Romania a motivat închiderea ediției tipărite a Gazetei Sporturilor (GSP) prin scăderea vânzărilor și a creșterii cheltuielilor de publicare a variantei tipărite, în comparație cu popularitatea variantei online a ziarului.
Declinul vânzărilor a fost însă un pretext, au spus atunci pentru Europa Liberă unii dintre ziariștii Gazetei, sub protecția anonimatului, în condițiile în care GSP a facut un profit anual consistent, de peste 800.000 de euro.
Înaintea plecării lui Tolontan de la GSP și a închiderii ediției tipărite, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelinm fusese îndepărtat din funcție. Cătălin Țepelin, redactor-șef al GSP pentru o perioadă de cinci ani, a afirmat atunci că managementul Ringier ar fi cerut verificarea, înainte de publicare, a articolelor referitoare la companiile din industria jocurilor de noroc.
Închiderea ediției tipărite GSP a fost făcută intempestiv la 1 noiembrie, fără ca cititorii să fie anunțați. Redacția Libertatea a decis atunci ca ultimul număr GSP să apară în ediția tipărită a ziarului.
„Pentru că Gazeta tipărită a fost închisă peste noapte, jurnaliştii şi cititorii nu au mai apucat să-şi ia la revedere”, scria pe prima pagină în numărul Libertatea dedicat Gazetei Sporturilor.
Decizia de concediere a conducerii GSP a fost urmată de un protest public al jurnaliștilor care au acuzat reprezentanți ai Ringier Sports Media Group că au făcut presiuni editoriale asupra jurnaliștilor, în favoarea caselor de pariuri, clienți de publicitate ai grupului de presă.
Ringier Sport Media Group a respins acuzațiile.