Linkuri accesibilitate

2.750 de tone de nitrat de amoniu, la baza exploziei din Beirut


Scene cu dezastru provocat de explozia din portul din Beirut

Capitala Libanului a fost devastată marți de două explozii uriașe care au distrus centrul Beirutului și a ucis zeci de persoane, rânind și câteva mii, în ceea ce guvernul a catalogat drept un dezastru.

Prim-ministru Libanului, Hamad Hassan, a afirmat că cel puțin 73 de persoane au fost ucise și peste 4.000 rănite de exploziile din depozitul portului din Beirut. Cu spitale pline și persoane încă prinse sub dărâmături este așteptat ca bilanțul să crească.

Nu este încă clar ce a provocat explozia, dar premierul a arătat că 2.750 de tone de nitrat de amoniu au fost depozitate timp de ani în depozit și au provocat deflagrația.

Nitratul de amoniu este un îngrăşământ chimic şi, totodată, o componentă a explozibililor.

„Nu vom cunoaşte liniştea până când nu vom găsi persoana responsabilă pentru ceea ce s-a întâmplat ca să dea socoteală", a promis premierul.

Lebanon Explosion Photo Gallery
Lebanon Explosion Photo Gallery

Consiliul Suprem de Apărare a recomandat guvernului să declare „stare de urgenţă" timp de două săptămâni în Beirut. În această perioadă, o "putere militară supremă va fi responsabilă de toate prerogativele în materie de securitate", potrivit comunicatului dat publicităţii la încheierea reuniunii.

Imagini apărute în mediul online arată cum focul se extinde în port cu coloane uriașe de fum ce se observă în tot orașul înainte ca o minge uriașă de foc să se înalțe în aer și să producă o undă puternică de șoc ce a distrus clădiri pe distanțe de câțiva kilometri.

Numeroase state au răspuns la dezastru și au anunțat trimiterea de ajutoare umanitare și sanitare. Printre ele se numără Statele Unite, Franța, Israel, dar și statele arabe din regiune.

Libanul va respecta o perioadă oficială de doliu timp de trei zile începând de miercuri.

Președintele Aoun a anunțat, de asemenea, că guvernul va aloca 100 de miliarde de lire de fonduri de urgență pentru această tragedie.

„Asistăm la o catastrofă uriașă”, a declarat șeful Crucii Roșii din Liban, George Kettani, pentru presa locală. „Sunt victime peste tot”, a adăugat el.

Guvernul libanez se va întruni miercuri într-o şedinţă de urgenţă.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Echipele de salvare montană din Bulgaria se bazează în mare măsură pe voluntari
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:19 0:00
XS
SM
MD
LG