Linkuri accesibilitate

Tot ce trebuie știut despre „pașaportul” Covid al Uniunii Europene


Instituțiile Uniunii Europene au convenit pe 20 mai asupra așa-numitelor „pașapoarte” Covid-19 pentru a facilita călătoria. Permisul vizează ușurarea restricțiilor de călătorie între cele 27 de state membre ale blocului înainte de sezonul vacanței de vară.

Deoarece problemele de sănătate țin mai degrabă de competențele naționale decât de cele la nivel european, unele state membre pot accepta și un test antigen efectuat cu 24 de ore înainte. Chiar dacă cineva este complet vaccinat, s-ar putea să i se ceară totuși să facă un test PCR înainte de a călători, deoarece încă nu este clar dacă cei care au fost vaccinați pot fi infectați, transmite Rikard Jozwiak, corespondentul RFE/RL la Bruxelles.

Certificatul va fi disponibil în format digital sau pe hârtie.

Scopul introducerii acestor măsuri este facilitarea dreptului la libera circulație în timpul pandemiei și de a contribui la ridicarea treptată a restricțiilor. Certificatul nu va înlocui alte documente de călătorie necesare.

Comisia Europeană s-a angajat să mobilizez cel puțin 100 de milioane de euro pentru acest program. Banii vor fi folosiți pentru achiziția de teste SARS-CoV-2.

Certificatul este văzut ca un beneficiu în special pentru persoanele care trec frecvent frontierele pentru a merge la serviciu sau la școală, pentru a vizita rude apropiate, pentru a solicita îngrijire medicală sau pentru a avea grijă de cei dragi.

Certificatele vor intra în vigoare de la 1 iulie. Acestea vor fi introduse treptat de a lungul a șase săptămâni.

Comisia pentru libertăți civile a Parlamentului European va vota asupra textului legislativ în 26 mai, iar plenul va face acest lucru în următoarea sa sesiune în perioada 7-10 iunie. Ambasadorii UE care reprezintă statele membre vor trebui să își dea acordul pe 21 mai. Consiliul va ștampila formal acordul printr-o majoritate calificată în aceeași perioadă cu votul din plenul Parlamentului European, mai transmite Jozwiak.

Unde și sub ce condiții se va putea călători?

Permisul are ca scop ușurarea restricțiilor de călătorie între cele 27 de state membre ale UE înainte de sezonul vacanței de vară.

În același timp, aeroportul din Bruxelles a anunțat că va introduce noi locații și rute pentru călători. Totalul destinațiilor la care se va putea călători de la aeroport ajunge la 175.

Rețeaua include și 6 destinații noi, printre care două în România: Bari (Italia) operată de Brussels Airlines, Pula (Croația), Karpathos (Grecia), Suceava (România) și Tetouan (Maroc) cu TUI fly și Cluj (România) cu Blue Air.

În mod ideal, carantina și alte măsuri anti-Covid vor fi îndepărtate, dar acest lucru nu este garantat.

Parlamentul European a dorit ca certificatul să-i scutească pe călători de teste suplimentare și carantine. Consiliul este însă îngrijorat de numărul crescut de călătorii, de variantele noi care s-ar putea răspândi și de un al patrulea val al coronavirusului în toamnă.

În cele din urmă, s-a ajuns la un compromis în care statele membre ar trebui să se abțină de la măsuri suplimentare, cu excepția cazului în care este necesară protejarea sănătății publice.

În cazul în care o țară impune carantină, trebuie să o susțină prin date epidemiologice de la Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și să anunțe Bruxelles-ul și alte state membre cu 48 de ore în avans.

Așadar, merită să verificați regulat știrile înainte de vacanța de vară.

Ce vaccinuri vor fi acceptate?

Cele patru vaccinuri aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) sunt:

  • BioNTech / Pfizer
  • Moderna
  • AstraZeneca
  • Johnson & Johnson

Statele membre pot accepta, de asemenea, vaccinurile pentru uz de urgență aprobate de OMS. Acestea sunt: Sinopharmul produs de China și, posibil, Sinovac în viitorul apropiat.

Statele membre sunt libere să accepte și alte vaccinuri, cum este vaccinul Sputnik V, sub condiția să primească acordul de introducere pe piață de către autoritățile competente ale unui stat membru UE.

Organizația Mondiala a Sănătății (OMS) - „Pandemia nu s-a terminat încă”

Părerile sunt totuși împărțite, contrar progresului statelor europene la vaccinare. Hans Kluge, directorul regional al OMS spune că situația „ nu este suficient de sigură pentru a relua călătoriile internaționale”.

"În acest moment, în fața unei amenințări continue și a unor noi incertitudini, trebuie să rămânem prudenți și să reconsiderăm sau să evităm călătoriile internaționale", a adăugat Kluge.

Acesta a mai spus într-o conferință de presă că progresul de până acum – o scădere de 60% din cazuri la nivel european față de luna trecută - este unul fragil. Un total de doar 23% din cetățenii europeni au primit o primă doză de vaccin în timp ce 11% au primit o a doua doză.

Vaccinurile pot fi lumina de la capătul tunelului - dar nu putem fi orbiți de acea lumină”, a adăugat Kluge.

Acesta a reamintit de numărul alarmant de cazuri din alte regiuni ale lumii și de riscul răspândirii rapide dacă restricțiile vor fi ridicate prea devreme.

Să nu facem aceleași greșeli care au fost făcute în perioada aceasta anul trecut, care au dus la o reapariție a virusului COVID-19”. Anul trecut, o redeschidere prematură a avut consecințe negative pentru sistemele de sănătate, pentru comunități și pentru economie.

Unde poți obține certificatul verde digital?

Acest lucru variază de la stat, dar în cea mai mare parte autoritatea națională de sănătate este cea care se ocupă de acest lucru.

În România, certificatele digitale verzi vor fi implementate cu suportul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS). Potrivit acestuia, va fi dezvoltată o soluție tehnică care va conecta România cu celelalte state membre UE. Astfel, certificatele vor conține un cod QR care va putea fi vizualizat și descărcat printr-un portal web securizat, potrivit STS.

Funcționează retroactiv astfel încât cei care au fost vaccinați înainte de 1 iulie să poată obține cu ușurință și ei un certificat. Acesta va fi gratuit, în format digital sau pe hârtie și va fi valabil timp de un an. Va conține un cod QR cu informații precum numele, data nașterii, țara de eliberare, tipul de vaccin (sau altă dovadă de imunitate) și momentul în care a fost administrat, transmite corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Rikard Jozwiak.

Cum sunt afectați oamenii din țări din afara UE ?

Certificatul ar trebui să fie compatibil cu certificatele de vaccin din afara UE. Codul QR de pe certificat ar trebui să fie ușor de recunoscut indiferent de proveniența certificatului.

Pe 20 mai, Consiliul și-a modificat recomandarea privind restricțiile de călătorie pentru țările terțe. Restricțiile privind călătoriile neesențiale vor fi ridicate pentru cetățenii unei țări terțe dacă numărul de cazuri Covid-19 la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile este de 75 sau mai puțin.

Aceasta este o relaxare semnificativă a regulilor, deoarece numărul anterior a fost 25. Acest lucru înseamnă că în săptămânile următoare vor fi adăugate mai multe țări pe listele de călătorie, printre care cel mai probabil Japonia, Statele Unite și Marea Britanie.

Consiliul a aprobat și sosirea călătorilor din țări terțe care au primit ultima doză a unui vaccin aprobat de EMA sau un vaccin de pe lista de urgență a OMS cu cel puțin 14 zile înainte de sosire, ne mai informează Jozwiak de la Bruxelles.

  • 16x9 Image

    Irina Breilean

    Absolventă a Școlii de studii slavone și est europene din cadrul University College London, și-a găsit pasiunea pentru jurnalism după terminarea facultății. În trecut, a lucrat în cercetare, în cadrul think-tankului studențesc Bentham Brooks Institute/University College London.

XS
SM
MD
LG