Linkuri accesibilitate

Toxiinfecție mortală la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni. Trei pacienți morți şi unul în stare gravă


Trei pacienţi ai Spitalul de Psihiatrie Murgeni au murit şi un altul e în stare gravă, după ce au mâncat alimente oferite de o mănăstirelance
Trei pacienţi ai Spitalul de Psihiatrie Murgeni au murit şi un altul e în stare gravă, după ce au mâncat alimente oferite de o mănăstirelance

Alimente preparate din peşte trimise de Mănăstirea Florești la spital proveneau de la depozit din Bârlad. Mânăstirea a fost amendată pentru că nu avea dreptul să presteze activităţi de catering.

Actualizare 24 noiembrie

Toţi cei 29 de pacienţi de la spitalul din Murgeni (judeţul Vaslui) internaţi cu diagnostic de toxiinfecţie alimentară au o evoluţie favorabilă, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.

De cealaltă parte, specialiștii Institutului de Medicină Legală din Iaşi analizează probe aduse de la unul dintre pacienţii Spitalului de Psihiatrie Murgeni, din judeţul Vaslui, care să determine exact cauzele intoxicației care a dus la moartea a trei persoane.

Actualizare Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vaslui a controlat Mănăstirea Floreşti şi Spitalul de Psihiatrie Murgeni, unde trei pacienţi au murit şi alţi 27 au fost internaţi în spital după ce au mâncat alimente pe bază de pește oferite de mănăstire.

Verificările arată că aproximativ 170 de porţii de ciorbă şi peşte pangasius cu legume au fost trimise de la mănăstire la spital. Mănăstirea a fost amendată pentru că nu avea dreptul să presteze activităţi de catering, transmite News.ro.

„Se bănuieşte că peştele ar putea fi incriminat”, a spus, pentru News.ro, directorul DSVSA Vaslui, Nelu Munteanu.

Potrivit acestuia, peştele a fost cumpărat de la un depozit din Bîrlad. Controalele vor fi extinse şi la acest depozit.

Legat de cantina spitalului, oficialul DSVSA a precizat că din punctul de vedere al igienei nu au fost găsite probleme.

Știrea inițială

Alţi 29 de pacienţi cu simptome au fost transferaţi la Spitalul din Bârlad şi la UPU Vaslui, transmit News.ro și Agerpres.

Ministerul Sănătăţii a informat, miercuri seara, că probe din alimentele pe care le-ar fi consumat pacienţii au fost trimise către Centrul de Sănătate Publică din Iaşi pentru analize microbiologice.

„Ministerul Sănătăţii a organizat o celulă de criză, care a dispus transferul tuturor pacienţilor simptomatici la spitalul din Bârlad, unde există asistenţă medicală de terapie intensivă, precum şi preluarea de probe biologice şi de aliment pentru analiza toxicologică la IML Iaşi”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului.

Din informațiile de până acum se pare că pacienții Spitalului de Psihiatrie au mâncat alimente pe bază de pește oferite de Mânăstirea Florești. După consum, pacienții au început să se simtă rău. În decurs de numai câteva ore, Ambulanta Vaslui a intervenit de 4 ori. Trei dintre cei care s-au simțit rău au murit.

Potrivit ISU Vaslui, ambulanța a intervenit mai întâi pentru un bărbat de 45 de ani ce trebuia transferat la Spitalul Municipal Bârlad cu suspiciunea de gastroenterocolita. Echipajul de salvarea l-a găsit pe bărbat în stop cardiorespirator. Eforturile de resuscitare nu au avut succes.

A doua solicitare a fost pentru un bărbat de 68, A fost transferat in stare gravă la Spitalul Bârlad.

A treia solicitare a fost pentru o femeie în vârstă de 50 de ani găsită în stop cardiorespirator. Nici aceasta nu a răspuns la manevrele de resuscitare.

A patra solicitare, pentru un bărbat de 54 de ani aflat în stop cardiorespirator. Două echipaje SAJ au efectuat manevre de resuscitarea, dar fără succes.

Toți cei trei pacienți decedați erau pacienți internați.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG