Linkuri accesibilitate

Acuzat de trădare, fostul președinte Petro Poroșenko s-a întors în Ucraina


Fostul președinte Petro Poroșenko trebuie să răspundă acuzațiilor de trădare.
Fostul președinte Petro Poroșenko trebuie să răspundă acuzațiilor de trădare.

Fostul președinte Petro Poroșenko s-a întors în Ucraina pentru a răspunde acuzațiilor de trădare pe care le respinge și despre care spune că sunt motivate politic, creând astfel premisele unor noi conflicte politice interne într-un context extrem de critic pentru țară.

Revenirea sa în țară are loc în contextul în care guvernul ucrainean caută sprijinul partenerilor săi occidentali pe fondul tensiunilor de la granița cu Rusia.

Pe aeroportul din Kiev, unde a sosit cu un zbor de la Varșovia pe 17 ianuarie, Poroșenko a fost întâmpinat de câteva mii de susținători. Unii aveau pancarte pe care scria „Avem nevoie de democrație” și „Opriți represiunile”.

De la aeroport, Poroșenko a mers în instanță, unde trebuia să se decidă eventuala sa arestare preventivă pe toată perioada anchetei și a procesului.

Procurorii au cerut cauțiune de 1 miliard de grivne (37 milioane de dolari) și purtarea unei brățări electronice de urmărire, condiție pentru eliberarea lui Poroșenko, de 56 de ani, unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri ai Ucrainei.

După ore întregi de proceduri, instanța a amânat luarea unei decizii până pe 19 ianuarie.

Acuzațiile împotriva lui Poroșenko sunt legate de o presupusă vânzare de cărbune care a ajutat la finanțarea separatiștilor susținuți de ruși în estul Ucrainei în 2014-2015, în timp ce Poroșenko era încă în funcție.

Poroșenko, care este acum parlamentar și lider al partidului de opoziție Solidaritatea Europeană, îl acuză pe succesorul său, președintele Volodimir Zelenski, de persecuție politică.

Fostul președinte și aliații săi îl acuză, de asemenea, pe Zelenski că promovează divizarea politică într-un moment în care Ucraina are nevoie de unitate în fața acumulării de trupe rusești în apropierea granițelor sale, care a generat temeri asupra unei posibile invazii rusești.

„Suntem aici nu pentru a-l apăra pe Poroșenko, suntem aici pentru a ne uni forțele și a apăra Ucraina”, le-a spus Poroșenko susținătorilor de pe aeroportul din Kiev, vorbind despre sine la persoana a treia, după ce a plecat din țară din luna decembrie.

„Ucraina Unită este puternică, iar o Ucraina puternică este capabilă să lupte împotriva lui Putin”, a spus miliardarul Poroșenko ale cărui bunuri sunt puse sub sechestru de anchetatori. El riscă până la 15 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

Rusia a anexat Crimeea în mod ilegal în 2014 și a început să-i sprijine pe luptătorii separatiști într-un război aflat în desfășurare în estul Ucrainei, care a izbucnit în același an și a făcut până acum 13.200 de victime în vieți omenești.

Acuzațiile împotriva lui Poroșenko creează temerea că Zelenski și aliații săi își reglează conturile într-un moment în care atenția trebuie să se concentreze exclusiv asupra acumulării de trupe rusești la graniță iar liderii politici trebuie să fie uniți împotriva pericolului agresiunii ruse.

„Toți liderii politici din Ucraina trebuie să se unească împotriva agresiunii ruse chiar acum. Este atât de important în acest moment să nu se piardă din vedere acest lucru sau să nu fie distrași de polarizarea politicii interne", a declarat Melinda Simmons, ambasadorul britanic în Ucraina, într-un tweet postat pe 17 ianuarie.

În timpul unei vizite a unei delegații a Congresului american la Kiev, pe 17 ianuarie, senatorul Rob Portman (republican din Ohio) a cerut un proces echitabil și a încurajat unitatea între ucraineni.

„Trebuie să fim siguri că statul de drept este respectat”, a declarat Portman Serviciului Ucrainean al Europei Libere după o conferință de presă. „Sper că mesajul unificării va fi cel mai puternic mesaj”.

Poroșenko a fost ales șef al unui guvern pro-occidental, după ce protestele populare din 2014 l-au înlăturat pe fostul președinte prorus, Viktor Ianukovici.

Zelenski l-a învins pe Poroșenko la alegerile din 2019 cu o campanie de combatere a corupției și de reducere a influenței oligarhilor.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

XS
SM
MD
LG