Linkuri accesibilitate

Traficul pe Podul Kerci, oprit după explozii în Crimeea


Podul Kerci din Crimeea. Fotografie de arhivă.
Podul Kerci din Crimeea. Fotografie de arhivă.

În noaptea de 16 august, s-au auzit explozii în Sevastopol și Kerci, în Crimeea ocupată, iar traficul a fost oprit pe podul Kerci, relatează Serviciul Ucrainean al RFE/RL. Autoritățile rusești din Sevastopol au anunțat un atac cu drone.

Aproape 2.000 de vehicule așteptau să traverseze podul Kerci, care leagă Rusia de regiunea Crimeea ocupată a Ucrainei, după ce oficialii au închis deschiderea peste noapte când s-au auzit explozii în zonă.

Exploziile au provocat pagube ușoare în orașul Kerci și se crede că sunt rezultatul unui atac cu drone ucrainene.

Canalul pro-rus de Telegram Crimean Wind a publicat o singură filmare care pretindea că arată o explozie și susținea că a provocat „un incendiu mare”.

Podul Kerci, lung de 19 kilometri, cu deschideri atât pentru traficul auto, cât și pentru cel feroviar, a fost deschis în 2018 și servește ca o rută importantă de aprovizionare pentru forțele ruse care ocupă părți din sudul Ucrainei.

Podul a fost avariat de atacuri ucrainene din octombrie 2022 și iulie 2023 și a fost frecvent închisă în timpul incidentelor de securitate.

Trei drone au fost doborâte în apropiere de orașul-port Sevastopol, care găzduiește flota rusă a Mării Negre.

În total, Ministerul rus al Apărării a declarat pe 15 august că a "neutralizat" cinci drone zburătoare ucrainene și două drone maritime peste noapte.

Au existat relatări pe rețelele de socializare despre explozii în apropierea districtului Ciornomorsk și a capitalei Crimeii, Simferopol.

Între timp, consilierul prezidențial rus și șeful Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev, a declarat ziarului Izvestia pe 15 august că incursiunea ucraineană în regiunea Kursk din vestul Rusiei, lansată pe 6 august, a fost „planificată cu ajutorul NATO și al serviciilor speciale occidentale”, repetând o afirmație făcută de numeroși oficiali ruși în ultimele zile.

Statelor Unite și ale alte țări occidentale au transmis că nu au fost deloc implicate în incursiunea ucraineană în Rusia.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG