Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu ar fi recunoscut că scrisul din notele informative date Securității îi aparține. Dosarul a fost înregistrat la instanță


Traian Băsescu a fost ales europarlamentar pe listele PMP
Traian Băsescu a fost ales europarlamentar pe listele PMP

Traian Băsescu și-a văzut dosarul de la CNSAS cu doar câteva zile înainte alegerilor europene și ar fi recunoscut că notele informative olografe îi aparțin, spun pentru Europa Liberă surse din instituție. Dosarul a fost înregistrat miercuri la Curtea de Apel București.

Anterior, Colegiul CNSAS a aprobat Nota de constatare. Aceasta conține, potrivit informațiilor Europa Liberă, descrierea documentelor găsite în diverse dosare despre Traian Băsescu, copii ale notelor informative, atât olografe, cât și cele redactate de ofițerul de Securitate în urma discuțiilor cu ”sursa”, istoricul dosarului și corespondența dintre diverse instituții.

Faptul că Traian Băsescu a recunoscut că este scrisul său pe acele note informative nu este obișnuit, spune sursa noastră. În general, cei care sunt într-o astfel de situație fie neagă, fie spun că sunt falsuri și cer expertize grafologice.

Pe de altă parte, Băsescu spune într-o declarație pentru ziare.com, că nu poate spune ce conține dosarul trimis în instanță deoarece nu l-a văzut. ”Nu am văzut dosarul trimis iîn instanță. O să-l văd când e disponibil să fie văzut și o să mă pronunț public, desi nu am de gând să fac un circ mediatic din el, ci am de gând să ma judec cât mai repede, o să vedem ce apare. Dar astăzi a apărut ca s-a trimis dosarul, eu am verificat chiar înainte să vin și nu era înregistrat pe ECRIS, sistemul de evidență al Curții de Apel - Secția Contencios, de la Bucuresti (...) "

Contactat de Europa Liberă, Traian Băsescu nici nu infirmă, nici nu confirmă faptul că a văzut notele informative pe care ar fi scrisul său. Asta și pentru că trebuie să compară în fața instanței.

Traian Băsescu este cel care dispus predarea arhivelor de la SRI către CNSAS, în anul 2006.

Așa cum a scris Europa Liberă, Traian Băsescu nu are angajament cu Securitatea, lucru spus și de acesta ulterior ( ”colaborare, colaborare, dar nu există angajament”). Pe de altă parte, Băsescu a negat faptul că ar fi avut numele de cod ”Petrov”, așa cum a afirmat Antena 3.

Sursele Europei Libere au dezvăluit că Traian Băsescu are un dosar de rețea, dar că acesta conține doar coperțile pe microfilm, iar notele informative ale acestuia au fost descoperite în dosarele altor persoane care aveau dosare de urmărire informative (DUI).

Traian Băsescu ar fi fost racolat în perioada în care era student la Institutul de Marină din Constanța.

În data de 9 mai, CNSAS a dat un comunicat de presă în care spunea că Nota de Constatare a fost aprobată și că a decis introducerea ”acțiunii în constatare pentru stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii, pentru următoarea categorie de persoane: – art. 3 lit. b, art. 5 alin.1 (deputat sau senator în Parlamentul României, membru în Parlamentul European) – 1 persoană”.

Traian Băsescu a fost verificat din oficiu, în postura de candidat la europarlamentare, iar cercetarea ar fi fost făcută de un angajat al Direcției de Investigații. Acesta ar fi lucrat individual, fără să spună nimănui nimic, și a pus raportul direct pe masa Colegiului CNSAS, relatează sursele Europa Liberă. Potrivit acestora, respectivul ar fi fost angajat al SRI înainte să vină la CNSAS.

Potrivit legii, o decizie privind colaborarea cu Securitatea ca poliție politică este destul de complicată, mai ales în condițiile lipsei angajamentului cu Securitatea și dacă nu se poate demonstra că notele informative au adus atingere drepturilor și libertăților celor vizați. Din informațiile Europei Libere respectivele note informative, două la număr, nu sunt grave din acest punct de vedere. Aceleași surse spun că Băsescu are șanse bune să câștige în instanță.

Traian Băsescu a fost verificat de mai multe ori de către CNAS, ultima adeverință, de necolaborarea cu Securitatea, fiind din februarie 2014. Celelalte sunt din 2002, 2004, 2006 și 2009.

Traian Băsescu a fost primul pe lista PMP pentru alegerile europene și a obținut un mandat de europarlamentar.

Traian Băsescu: Nu-mi aduc aminte dacă am semnat note informative cu numele Petrov
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:55 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG