Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu testează în sondaje potențialii candidați ai PMP la alegerile prezidențiale


Traian Băsescu în studioul Europei Libere de la Chișinău
Traian Băsescu în studioul Europei Libere de la Chișinău

Mihai Tomac și Robert Turcescu, membri PMP, Toader Paleologu, Adrian Papahagi și Mihail Neamțu, posibil și Cristian Diaconescu, pe lista numelor care vor fi testate de PMP pentru intrarea în cursa prezidențială

Preşedintele PMP Eugen Tomac a anunţat, vineri, că PMP va comanda un sondaj de opinie pentru a vedea care este cea mai potrivită persoană pentru a fi candidatul partidului la prezidenţiale.

Cinci persoane vor fi testate, printre care şi Eugen Tomac, Robert Turcescu sau Mihai Neamţu.

„ Am stabilit ca paşi în primă etapă să comandăm în cel mai scurt timp un sondaj de opinie, unde vor fi testate persoane din interiorul PMP, dar şi figuri politice apropiate de PMP sau de dreapta, de linia noastră politică şi a preşedintelui Băsescu. Doar două nume sunt din partid şi trei nume din afara partidului, cu care am discutat şi i-am informat că vrem să îi testăm în ceea ce priveşte notorietatea de care se bucură”, a anunţat liderul PMP, citat de news.ro

Potrivit unor informații din interiorul PMP, între numele care ar mai urma să fie testate în cadrul unui sondaj se află Toader Paleologu, preferatul lui Traian Băsescu, precum și Adrian Papahagi și Cristian Diaconescu.

Fostul șef de stat, acum europarlamentar, membru al popularilor europeni, dorește ca PMP să aibă candidat prezidențial, iar profilul acestuia să fie al unui intelectual cunoscut pentru vederile de dreapta.

Paleologu, Papahagi și Neamțu au colaborat îndeaproape cu Traian Băsescu în timpul în care a fost președintele României. Paleologu a și fost parlamentar al PDL, pe vremea în care fostul șef al statului controla acest partid.

Adrian Papahagi și Mihail Neamțu, intelectuali cu vederi conservatoare, s-au aflat alături de Traian Băsescu în perioada celui de-al doilea referendum pentru demiterea sa, în vara lui 2012. Neamțu chiar și-a declarat ambiții politice - a înființat un partid, Noua Republică, pe care ulterior l-a abandonat, iar în 2017 s-a înscris în PNL-ul condus de Ludovic Orban, unde nu s-a adaptat. Adrian Papahagi, universitar cu o solidă formație filologică, o voce care promovează ortodoxia și valorile civilizației iudeo-creștine de pe poziții conservatoare, nu a fost membru al unui partid politic.

Cristian Diaconescu, fost ministru de externe și fost șef al cancelariei prezidențiale în timpul administrației conduse de Traian Băsescu, a fost membru al PSD, al UNPR, dar și al partidului înființat de fostul șef de stat, PMP. El s-a retras din politica activă în 2014, după ce PMP l-a înlocuit în cursa prezidențială cu Elena Udrea, care s-a clasat pe locul al patrulea, cu 4% din voturi, după Călin Popescu Tăriceanu și înaintea Monicăi Macovei.

Între timp, PMP a intrat în Parlamentul de la București în 2016, cu fostul președinte cap de listă, performanță repetată și la recentele alegeri din primăvară. În ambele scrutine, PMP a avut 5%.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG