Linkuri accesibilitate

Traian Ungureanu. Adevărul se micșorează și se multiplică (I)


Galerie de artă fără opere în Belarus
Galerie de artă fără opere în Belarus

Acum cîteva zile, apariția unei știri despre o artistă care produce ”pictură invizibilă” a provocat amuzament exasperat și indignare demonstrativă. Făptașa fără amprente a operei fără conținut se numește Lana Newstrom și expune lucrări care nu pot fi văzute. Publicul care vizitează galeria de artă în care expune artista admiră contemplativ spații în care nu se află nimic. Lucrările sînt invizibile dar au titlu, ca orice pictură botezată de autorul ei cu nume mai mult sau mai puțin tradiționale: Peisaj cu caiși în floare, Portret de luptător, Casa de la munte, etc. Și celelalte detalii legate de viața artistică și comercială a unei picturi vizibile se repetă grotesc, absurd și paralizant: artista are un impresar care evaluează lucrările la multe milioane de dolari, artista vorbește de orele lungi de lucru, criticii susțin că artista nu e tocmai originală sau, dimpotrivă, subliniază eliberarea sensurilor, pînă acum restrînse la limitele artei vizibile. O fotografie reluată de multe cronici înfățișează un public adîncit în observație și meditație studiind opere de nevăzut, aflate pe un perete gol, sub lumina unui spot care nu luminează nimic.

Cazul Lana Newstrom a provocat un puseu instantaneu de celebritate. Numele și declarațiile artistei care pictează opere invizibile a apărut în nenumărate comentarii, pe site-uri, în reviste și cronici specializate dar și în articole de atitudine politică și eseuri de vehementă critică a degenerării culturale contemporane.

Viața declarativă și opera invizibilă a artistei Lana Newstrom au încă o calitate care a scăpat prea multor comentatori: sînt inexistente. Opera, artista, impresarul, declarațiile, galeria și fotografiile de la vernisaj sînt fabricații sau, cum se spune, astăzi, cu o formulă insuficient înțeleasă, sînt ”fake news”. Toată afacerea ”picturilor invizibile” e o glumă bine lucrată a unui cuplu de comici de radio canadieni care compun ficțiuni ironice și parafraze parodice, plecînd de la datele, curentele, clișeele, modele și manifestările cultural-politice ale lumii imediate. Totul e o invenție și toți cei ce au preluat știrea s-au lăsat înșelați naiv sau complice. Căci viața acestei știri frauduloase a fost susținută de două trăsături morale distincte.

Astfel, unii au lăsat naivitatea să lucreze și au cedat în fața dorinții de amuzament. Alții au pornit de la convingeri ideologice, iritări sau frustrări îndelung acumulate și au recoltat știrea cu satisfacția celui ce reușește un flagrant. V-am spus demult și nu ați vrut să ne ascultați! Iată confirmarea! Arta și, mai larg, lumea se duc de rîpă! Non-sensul, aroganța nihilistă și prostia domnesc, admise și sărbătorite de lipsa totală de valori a culturii în care trăim!

Episodul ”picturilor invizibile” e, însă, mult mai mult decît o glumă, o gafă sau un fel de a cădea pe spada ideologiei critice. De fapt, cazul Newstrom vorbește despre dedesubturile obscure și vaste ale așa numitului fenomen fake news. Mesajul neliniștitor al acestui caz descrie nesiguranța, patul germinativ care înlesnește viața fake news și criza a adevărului amplificată vast în oglinda-ocean a informației și netului.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG