Linkuri accesibilitate

Transgaz reziliază un contract istoric cu rușii de la Gazprom


România își înscrie acordurile de interconectare în normele comunitare. Imagine generică.

Compania de stat Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, anunță că încetează contractul cu Gazprom ce reglementeză tranzitul gazelor rusești prin conducta T3. Înțelegerea valabilă încă din anul 1999 se reziliază prin acordul părților, iar Transgaz susține că nu va suferi financiar din această cauză.

De altfel, compania de stat a înștiințat Bursa de Valori București, după negocierile purtate cu rușii de la Gazprom și cu reprezentanții Comisiei Europene.

Acest acord este de o importanță deosebită, întrucât pe de o parte creează premisele pentru aplicarea cadrului normativ european pentru rezervarea de capacitate de transport gaze naturale prin conductele de tranzit T2 și T3 și în același timp asigură protejarea optimă a intereselor financiare ale Transgaz care decurgeau din contractul istoric de transport gaze naturale prin conducta de tranzit T3”, se arată într-un comunicat citat de profit.ro.

În context, Transgaz mizează pe „încasarea sumelor rămase de achitat din contractul istoric”, iar rezilierea negociată cu Gazprom creează, potrivit părții române, „premisele creșterii gradului de utilizare a infrastructurii de transport al gazelor naturale din România”. Totodată, încetarea acordului cu divizia de export a Gazprom ar ușura procedurile pentru încheierea acordurilor de interconectare a punctelor Isaccea, cu Ucraina și Negru Vodă/Kardam, cu Bulgaria:

Acordul de Încetare a Contractului istoric între SNTGN Transgaz SA și Gazprom Export LLC creează cadrul necesar pentru încheierea Acordurilor de Interconectare pentru Punctele de Interconectare Isaccea 2,3 și Negru Vodă/Kardam 2,3, asigurarea accesului liber al terților la rezervarea de capacitate pe conductele de tranzit T2 și T3 asigură încasarea sumelor rămase de achitat din contractul istoric și creează premisele creșterii gradului de utilizare a infrastructurii de transport al gazelor naturale din România”.

Ar urma ca relațiile cu părți terțe să fie facilitate, prin asigurarea accesului liber la rezervarea unor cantități de gaze pe conductele de tranzit T2 și T3.

În plan internațional, România își înscrie acordurile de interconectare în normele comunitare. Practic Comisia Europeană devine un observator direct, iar înțelegerile comerciale cu statele vecine, inclusiv cu Serbia (parte terță) se vor face cu acordul și după normele europene în vigoare. ANRE, instituția de reglementare și arbitru al pieței, ar urma să colaboreze mai ușor cu instituțiile omoloage din alte țări, nemembre ale Uniunii Europene.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG