Linkuri accesibilitate

Transportatorii, nemulțumiți de măsurile propuse pentru fluidizarea traficului la frontierele dintre România și Bulgaria


Schimbările propuse de autorități sunt insuficiente și nu vor genera fluidizarea traficului la frontiera dintre România și Bulgaria, susțin marii transportatori.
Schimbările propuse de autorități sunt insuficiente și nu vor genera fluidizarea traficului la frontiera dintre România și Bulgaria, susțin marii transportatori.

Eliminarea cântăririi mașinilor de marfă pe sensul de ieșire, plata online a taxei de pod și restricționarea circulației pentru prevenirea blocării traficului pe podul Giurgiu – Ruse sunt măsurile gândite să fluidizeze traficul transfrontalier. Marii transportatori spun că e insuficient.

Șoferii de TIR-uri așteaptă chiar și 72 de ore în vămile care leagă Bulgaria de România.

După repetate apeluri din partea transportatorilor și discuții între autoritățile celor două țări, Guvernul României a decis joi adoptarea unui memorandum.

Acesta propune trei măsuri de fluidizare a traficului rutier și reducere a timpilor de așteptare la punctele de trecere a frontierei dintre Bulgaria și România. Mult prea puțin, în opinia celor afectați.

Soluțiile guvernamentale

Pe 1 august 2023, o delegație a Ministerului Afacerilor Interne participa la Ruse, în Bulgaria, la o întrevedere cu Stoyan Temelakiev, viceministru al ministerului bulgar de Interne. Cei doi au discutat implementarea măsurilor convenite în timpul vizitei de la București, din 14 iulie 2023, a lui Nikolai Denkov, prim-ministrul Republicii Bulgaria.

În urma discuțiilor au rezultat următoarele propuneri:

1. Cântărirea să nu se mai facă decât pe sensul de ieșire

Reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România (CNAIR) au propus instalarea unor senzori de cântărire în soșea, doar la ieșirea din țară - în momentul de față, autovehiculele sunt cântărite manual, la intrarea în România sau Bulgaria, manual.

„Această propunere reprezintă o soluție pe termen mediu și lung, implicând cheltuieli semnificative și trebuie corelată și cu un demers corespunzător al părții bulgare, pentru a mări/ asigura capacitatea de procesare a mijloacelor de transport marfă la intrarea în Bulgaria”, spune Memorandumul adoptat de partea română.

2. Taxa de pod, plătită online

Documentul consultat de Europa Liberă arată că acest demers poate fi implementat doar la autoturisme, fiind necesare modificări legislative pentru crearea sistemului de colectare. Pentru autocamioane, plata se va face ca până în momentul de față, la locul de cântărire, fiind vorba de diferențe de gabarit (aspect care ar duce, spun autoritățile, la inutilitatea implementării soluției de plată on-line a taxei de pod).

3. Un sistem care să restricționeze circulația, pentru prevenirea blocării traficului pe pod

Autoritățile româno-bulgare spun că poate fi implementat un sistem de semaforizare automatizat (pe bază de senzori dispuși pe pod), iar acest subiect ar trebui să facă obiectul discuțiilor la nivelul Comisiei Mixte înființate la nivelul celor două ministere de transporturi, fiind vorba de siguranța podului și a transportului.

Nemulțumirile și soluțiile transportatorilor rutieri

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a solicitat în repetate rânduri intervenția urgentă a Președinției României, Ministerului Transporturilor și Ministerului Afacerilor Interne pentru fluidizarea traficului la frontiera României cu Bulgaria, în special la punctele Giurgiu – Ruse și Calafat – Vidin. La scurt timp după întâlnirea româno – bulgară de la Ruse, UNTRR a mai făcut un apel public în acest sens.

Conform organizației, de-a lungul drumurilor s-au format cozi kilometrice de camioane care generează blocaje în trafic, iar șoferii sunt nevoiți să stea în vehicule chiar și mai mult de 72 de ore. Măsura afectează, doar la punctul de trecere Giurgiu – Ruse, 2.000 de camioane zilnic, pe ambele sensuri.

Principalele soluții pentru reducerea timpilor de așteptare a camioanelor la punctele de trecere a frontierei României cu Bulgaria propuse de UNTRR erau:

  • simplificarea procedurilor administrative și controalelor la punctele de trecere a frontierelor, inclusiv prin eliminarea unor controale care ar putea să nu fie făcute la frontieră;
  • dimensionarea corectă a capacității administrative, a personalului și procedurilor;
  • coordonarea instituțională transfrontalieră cu autoritățile bulgare pentru reducerea timpilor de așteptare în frontiere și fluidizarea traficului pe ambele sensuri.

Niciuna dintre acestea nu a fost adoptată în actualul Memorandum. UNTRR crede că măsurile propuse sunt insuficiente.

„Eliminarea cântarelor ar trebui să fie completă, nu doar pe sensul de intrare. Trebuie scoase controalele cu totul și făcute doar prin sondaj”, a declarat pentru Europa Liberă Radu Dinescu, secretar general al UNTRR.

Mai mult, există din 2008 un Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind eliminarea controalelor la frontierele statelor membre în domeniul transporturilor rutiere și pe căi navigabile interioare.

Documentul consultat de Europa Liberă prevede că „vehiculele pot fi supuse, în ceea ce privește standardele comune privind greutatea, unor controale prin sondaj și, în ceea ce privește standardele comune privind dimensiunile, exclusiv unor controale în caz de suspiciune privind neconformitatea cu dispozițiile acestuia”.

Se consideră că altfel este o discriminare între transportul internațional, cântărit 100%, și cel intern, cântărit prin sondaj.

„Conectare digitală a informațiilor între polițiile de frontieră ale celor două state este o altă soluție și oficializarea protocoalelor Schengen înainte de aderare”, mai susține Dinescu.

Incertitudini privind aplicarea memorandumului

Europa Liberă a discutat subiectul noului memorandum cu Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, la finalul ședinței în care a fost adoptat. Întrebat de ce s-a renunțat la cântărirea mașinilor la ieșirea din țară abia acum, deși măsura trebuia luată din 2008, a răspuns că „e bine că l-am eliminat în sfârșit”.

În momentul în care reporterul a atras atenția că nu este de fapt eliminat, din moment ce măsura se păstrează în țara de intrare, a cerut răgaz pentru „o scurtă documentare”.

Constantin a răspuns și la întrebarea de ce nu se conectează digital informațiile între autoritățile din România și Bulgaria și de ce nu se oficializează între cele două țări protocoalele Schengen înainte de aderare.

„Probabil, ecartul pe care îl sesizăm acum o să fie în scurt timp eradicat.”

Nici măcar măsurile din Memorandumul adoptat joi nu se știe când vor fi adoptate. Specialiști din Ministerul Transporturilor se vor întâlni, nu se știe când, cu omologii bulgari pentru a pune la punct detaliile.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG