Linkuri accesibilitate

Galerie foto | 10 august: 100.000 de români au cerut anticorupție și au primit gaze și tunuri cu apă

Anunțat cu luni înainte ca „mitingul Diasporei", protestul din 10 august 2018 a fost reprimat cu brutalitate de autoritățile de la acea vreme. Protestatarii, români veniți din toată lumea dar și din țară, cereau eliminarea politicienilor cu probleme penale si organizarea de alegeri anticipate.

La acel moment, liderul de facto al guvernului, Liviu Dragnea, președinte al PSD, cu mai multe dosare penale - recent eliberat din închisoare cu un an și patru luni mai devreme - nu fusese condamnat încă.
Premier al României era Viorica Dăncilă, oficial în concediu, o apropiată a lui Liviu Dragnea, numită de el în fruntea guvernului.
Ministrul de Interne Carmen Dan, șeful Jandarmeriei care a reprimat cu violență protestul și apropiată a lui Liviu Dragnea, a venit la Guvern pentru a urmări desfășurarea evenimentelor. Ea a fost printre cei care l-au așteptat pe Liviu Dragnea când a ajuns acasă după eliberarea recentă.
Primarul PSD al Capitalei, Gabrilea Firea, era într-o deplasare.
Cu o seară înainte, Liviu Dragnea a susținut că președintele României, Klaus Iohannis, este „în stare de orice să dea guvernul jos, chiar și prin violență”, acreditând astfel posibilitatea intervenției în forță.
În fața unei mulțimi pașnice, venită în Piața Victoriei cu copii, care cânta și dăruia flori forțelor de ordine, jandarmeria a venit dotată cu echipament de intervenție în forță. Au fost aduși jandarmi și din alte localități. Jandarmii au fost dotați cu butelii de gaze.

Încarcă mai mult

16x9 Image

Dora Vulcan

Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG