Linkuri accesibilitate

3 minute | Câți profesori mai sunt în grevă? Contraofensiva, barajul & inundațiile din Ucraina


Greva profesorilor continuă. Elevii care ar trebui să susțină examenele naționale de săptămâna viitoare vor afla vineri dacă datele probelor de examen se vor schimba.

Ministerul Educației și sindicatele se întâlnesc din nou, miercuri, pentru discuții despre grevă și examenele naționale. Sindicatele spun că sunt mult mai mulți profesori în grevă față de cifrele date de minister.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

 • Sindicatele din Educație au publicat un nou procent al profesorilor aflați în grevă: 86,93%. Ministerul Educației a spus că numai 52,2% dintre profesori mai protestează.
 • PSD a depus un nou proiect pentru eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari.
 • Consecințele prăbușirii barajului Nova Kakhovka din Ucraina sunt catastrofale atât pentru oameni, cât și pentru economie.

Care sunt cifrele corecte pentru greva din Educație?

Războiul nervilor dintre profesori și Ministerul Educației a ajuns la faza pe procentul profesorilor care se mai află în grevă.

Ligia Deca a anunțat marți că numărul celor care mai protestează este pe un trend descrescător, iar 15.000 de persoane care lucrează în învăţământ au renunţat la grevă, semn că „profesorii au încredere în măsurile guvernului”.

Marți seara, cifrele anunțate de Ligia Deca au fost contrazise de sindicaliști, care spun că 86,93% dintre grevişti continuă protestul. Sindicaliștii acuză ministerul că vrea să provoace confunzie între profesori, dând niște cifre raportate la totalul salariaţilor din învăţământ.

Ligia Deca a spus că are mai multe soluții pentru situația în care greva continuă și în perioada când ar trebui să se susțină examenele naționale, dar nu vrea să speculeze deocamdată.
Ligia Deca a spus că are mai multe soluții pentru situația în care greva continuă și în perioada când ar trebui să se susțină examenele naționale, dar nu vrea să speculeze deocamdată.

„Solicităm Guvernului reluarea urgentă a negocierilor în interesul sistemului de învăţământ”, au cerut sindicaliştii.

Cert este că numărul elevilor aflați în așteptarea examenelor naționale rămâne la fel: aproximativ 300.000 de absolvenți de clasa a VIII-a și a XII-a așteaptă să vadă dacă examenele lor mai au loc la data stabilită.

Momentan, calendarul Evaluării Naționale și al Bacalaureatului nu se schimbă, însă Ministerul Educației a arătat că vineri s-ar putea lua o decizie cu privire la examenele naţionale.

O posibilă măsură privind examenele a fost anunțată deja de Ligia Deca la Europa FM: probele de competență de la Bacalaureat ar putea fi suspendate și echivalate cu notele obținute de elevii de clasa a XII-a în timpul liceului.

Până acum echivalarea era posibilă pentru elevii care dețineau certificate obținute de la instituțiile agreate de Ministerul Educației.

De pe urma grevei profesorilor profită politicienii de la toate partidele care promovează mesaje plătite, pe această temă, în social media, scrie Europa Liberă.

Între timp, au intrat în grevă japoneză și sindicaliştii din Sănătate din instituţiile publice de sănătate şi asistenţă socială. Printre altele, ei vor negocieri pe legea salarizării.

Cearta pentru eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari

La Parlament, PSD a depus un nou proiect pentru eliminarea pensiilor speciale acordare parlamentarilor. Social-democrații susțin că proiectul lor urmează să fie votat rapid, scrie Libertatea.

PSD susține că nu știe motivul pentru care pensiile speciale ale parlamentarilor erau ocolite de reforma pensiilor speciale cerută în PNRR.

La scurt timp după anunțul PSD, liderul USR Cătălin Drulă i-a acuzat pe social-democrați de ipocrizie, spunând că de 396 de zile PSD blochează un proiect similar depus de USR.

Parlamentarii sunt printre cei care beneficiază de pensii speciale.
Parlamentarii sunt printre cei care beneficiază de pensii speciale.

Eliminarea pensiilor speciale este jalon în PNRR și de acest lucru depind banii europeni, după cum a scris în mai multe rânduri Europa Liberă.

La Parlament, se află în dezbatere și modificarea proiectului de lege privind pensiile de serviciu. Acest proiect are totuși mai multe articole pasibile de neconstituționalitate.

Consecințele ruperii barajului Nova Kakhovka, din sudul Ucrainei

În Ucraina, luptele din zona de sud s-au intensificat marți. Presa internațională tratează pe larg situația apărută în urma ruperii barajului Nova Kakhovka, aflat în zona controlată de ruși.

CNN scrie că Ucraina încearcă să evacueze locuitorii din Herson „cât mai rapid posibil”.

Acoperișul unei case din Herson a fost luat de ape în urma ruperii barajului Nova Kakhovka.
Acoperișul unei case din Herson a fost luat de ape în urma ruperii barajului Nova Kakhovka.

The Guardian citează un raport al Institutului pentru Studiul Războiului care spune că „rușii au un interes mai mare și mai clar în inundarea Niprului inferior”.

Până acum cauzele ruperii barajului nu au fost stabilite.

ONU a avertizat că distrugerea unui baraj major din Ucraina va avea „consecințe grave și de amploare pentru mii de oameni”, potrivit Reuters.

Amploarea catastrofei se va vedea în următoarele zile.

Sute de locuitori au fost evacuați din zonele inundate de rupererea barajului Nova Kakhovka, din sudul Ucrainei.
Sute de locuitori au fost evacuați din zonele inundate de rupererea barajului Nova Kakhovka, din sudul Ucrainei.

SUA, prin John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, susțin că daunele provocate de ruperea barajului ar putea avea un impact devastator asupra securităţii energetice a Ucrainei.

„Am văzut rapoarte potrivit cărora Rusia este responsabilă de explozia barajului", a spus John Kirby la o conferință de presă. Acesta a precizat că, deocamdată, nu poate spune într-un mod concludent ce s-a întâmplat, mai scrie Reuters.

În schimb, președintele Volodimir Zelenski le-a spus ucrainenilor că aruncarea în aer a barajului de la Nova Kakhovka a fost un act comis în mod deliberat de Rusia, dar nu va afecta demersul Ucrainei de a-şi recuceri propriul teritoriu.

Alte subiecte:

 • The Economist publică o analiză despre contraofensiva ucraineană: Cum să ne asigurăm că Vladimir Putin suferă o înfrângere strategică.
 • The Guardian publică povestea emoționanță a unui supraviețuitor al Holocaustului.
 • The New York Times scrie că un nou studiu arată că topirea întregii calote glaciare ar putea avea loc începând din 2023, cu un deceniu mai devreme decât se anticipase.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

O zi bună,

Andreea

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG