Linkuri accesibilitate

3 minute | Israelul retrage trupe din Gaza. Rusia aplatizează Harkovul. Incompatibilitățile lui Cîrstoiu


Militarii israelieni au fost retrași din orașul Khan Younis din Gaza.
Militarii israelieni au fost retrași din orașul Khan Younis din Gaza.

Israelul a retras trupe din sudul Gaze și se pregătește de un atac asupra orașului Rafah. Rusia pare să își propună să aplatizeze orașul Harkov din Ucraina în perspectiva unei așteptate ofensive. Candidatul PSD-PNL la PMB, Cătălin Cîrstoiu, a fost găsit cu incompatibilități în 2020.

Bun găsit,

Iată principalele știri ale dimineții:

  • Israelul a retras trupe din sudul Gazei, din motive tactice. Oficialii militari israelieni spun că nu e vorba despre oprirea ostilităților în Gaza, ci despre pregătirea unei operațiuni în orașul sudic Rafah.
  • Atacurile ruse masive asupra orașului ucrainean Harkov îl fac pe președintele Volodimir Zelenski să reia cererile către aliați, de a furniza Ucrainei mai multe echipamente de apărare antirachetă.
  • Candidatul PSD-PNL la Primăria Bucureștiului, Cătălin Cîrstoiu, a fost descoperit, în 2020, într-o presupusă incompatibilitate cu funcție de manager al Spitalului Universitar de Urgență, București.

Israelul își retrage trupe din sudul Gaza. Doar tactic

Armata israeliană a anunțat că își reduce numărul de soldați din sudul Fâșiei Gaza, lăsând doar o brigadă în zonă, scrie BBC, care notează că oficialii militari israelieni precizează că nu e un semn al sfârșitului războiului.

Cotidianul israelian Jerusalem Post a confirmat retragerea soldaților din orașul Khan Younis unde, potrivit armatei israeliene, misiunea de desființare a brigăzii Hamas din oraș s-a încheiat cu succes.

Potrivit Le Monde, mișcarea tactică la care fac referire oficialii militari se referă la pregătirea unui atac asupra orașului Rafah din sudul Fâșiei Gaza.

Orașul Khan Younis din Gaza, după plecarea trupelor israeliene.
Orașul Khan Younis din Gaza, după plecarea trupelor israeliene.

CNN îl citează pe şeful statului major israelian, generalul Herzi Halevi, care spune că războiul din Gaza e departe de a fi terminat.

Retragerea trupelor israeliene din Khan Younis are loc pe fondul reluării discuțiile privind încetarea focului, scrie The Guardian, care, într-un editorial, afirmă că războiul din Gaza s-a schimbat esențial în cele șase luni de la izbucnire, iar Israelul nu mai are sprijinul internațional de la început.

În context, EUObserver notează o inițiativă a unui grup de avocați din Germania care încearcă să oprească exporturile de arme ale țării către Israel. Motivul invocat este că aceste arme sunt folosite în acțiuni de genocid și crime de război.

Iar New York Times descrie cum o plantă folosită în gastronomia palestiniană, khobeza, a devenit esențială pentru supraviețuirea palestinienilor înfometați din Gaza.

Kremlinul vrea să facă Harkovul de nelocuit

Kremlinul vrea să facă al doilea oraș al Ucrainei de nelocuit, scrie The Economist. Publicația notează că orașul Harkov ar putea deveni o zonă pustiită, o așa-numită „zonă gri”, pe care rușii par deciși să o distrugă în perspectiva ofensivei așteptate la începutul verii.

Pe fondul bombardamentelor puternice asupra Harkovului, președintele Zelenski spune că posibilitățile de apărare ale Kievului sunt insuficiente, scrie Deutsche Welle.

Președintele Ucrainei cere aliaților să-și intensifice sprijinul și să ofere o apărare aeriană adecvată: „Lumea trebuie să audă durerea pe care teroriștii ruși o provoacă Harkovului".

Atacurile aeriene rusești asupra orașului Harkov din Ucraina s-au intensificat în ultimele zile.
Atacurile aeriene rusești asupra orașului Harkov din Ucraina s-au intensificat în ultimele zile.

În acest timp, ministrul de Externe britanic avertizează asupra „costurilor unui eșec de a sprijini Ucraina” înainte de o vizită pe care o face în Statele Unite, unde se va întâlni inclusiv cu Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților. De acesta depinde punerea la vot a unui pachet de legi care să ofere sprijin militar american Ucrainei.

Însă CNN notează că pachetul de ajutor este principala amenințare asupra poziției republicanului Mike Johnson în fruntea Camerei Reprezentanților. Mike Johnsons promite de luni de zile că va supune pachetul de legi la vot însă el se confruntă cu opoziție internă în Partidul Republican.

În același timp, scrie Washington Post, republicanul Michael Turner, șef al comisiei pentru servicii de informații, spune că este „absolut adevărat” că unii membri republicani ai Congresului repetă propaganda rusă legată de invazia Ucrainei.

Și tot publicația din capitala SUA scrie despre planul lui Donald Trump pentru Ucraina, în cazul în care va deveni președinte al SUA: va cere Kievului să cedeze Rusiei Crimeea și Dombasul.

În Polonia, coaliția de la guvernare a lui Donald Tusk câștigă alegerile locale, notează Bloomberg. Cu toate acestea, partidul conservator și nationalist, Lege și Justiție (PiS), rămâne cea mai puternică formațiune.

Incompatibilitățile lui Cîrstoiu

HotNews publică un document din 2020 al Corpului de Control al Guvernului, în care candidatul PSD-PNL la primăria capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a fost găsit în situație de incompatibilitate și conflict de interese, în calitatea sa de manager al Spitalului Universitar de Urgență, București.

Europa Liberă scrie despre lipsa serviciilor medicale rapide pentru zeci de mii de români care locuiesc în zonele metropolitane ale marilor orașe.

Actualul candidat PSD-PNL la Primăria Bucureștiului, a fost găsit în 2020 de Corpul de Control al Guvernului cu presupuse incompatibilități și conflicte de interese, în calitate de manager al Spitalului Universitar de Urgență, București.
Actualul candidat PSD-PNL la Primăria Bucureștiului, a fost găsit în 2020 de Corpul de Control al Guvernului cu presupuse incompatibilități și conflicte de interese, în calitate de manager al Spitalului Universitar de Urgență, București.

Peste 2.200 de militari NATO vor participa la cel mai mare exercițiu multinațional condus de Forțele Navale Române, „Sea Shield 24”, anunță G4Media, iar Digi24 publică un interviu cu secretarul general NATO, Mircea Geoană. El spune că în cazul unei potențiale agresiuni a Rusiei împotriva României, NATO ar reacționa în mai puțin de 24 de ore.

Datele a două studii publicate în 2023 și 2024 arată că românii din sudul și estul țării sunt grav afectați de toxicitatea aerului pe care-l respiră, scrie SpotMedia, care afirmă că pericolele pentru sănătatea oamenilor nu sunt luate în considerare de autorități.

Iar CursDeGuvernare publică un editorial care susține că în economie apar deja primele semne ale unui declin al consumerismului.

Alte știri:

  • Rwanda marchează 30 de ani de la genocidul din 1994, care a dus la moartea a peste 800.000 de persoane. – New York Times
  • Brazilia și Columbia reduc distrugerea pădurii tropicale amazoniene. Pierderea copacilor în regiune a scăzut cu aproape un sfert în 2023, comparativ cu anul precedent. – The Economist
  • America de Nord se pregătește de eclipsa totală de soare, vizibilă din Mexic, SUA și Canada. - CNN

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Pe Google News, ne găsești AICI.

Toate cele bune,
Adrian

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG