Linkuri accesibilitate

Tribunalul Arbitral: România are de plătit peste 46 milioane euro industriei regenerabilelor


Mai multe companii din industria regenerabilelor au acuzat România de încălcarea tratatului internațional Carta Energiei (TCE), prin tăierea subvențiilor pentru producția de energie regenerabilă acordate pe bază de certificate verzi suportate pe facturi de către consumatori.
Mai multe companii din industria regenerabilelor au acuzat România de încălcarea tratatului internațional Carta Energiei (TCE), prin tăierea subvențiilor pentru producția de energie regenerabilă acordate pe bază de certificate verzi suportate pe facturi de către consumatori.

Statul român trebuie să plătească industriei regenerabilelor peste 46 de milioane de euro, potrivit unei decizii pe care Tribunalul arbitral al Băncii Mondiale de la Washington (ICSID) a luat-o luni.

România trebuie să plătească 42,2 milioane euro plus dobânzi, la care se adaugă cheltuieli de arbitraj și apărare, către mai multe companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice.

Pe 20 februarie, Tribunalul arbitral a obligat România să le plătească companiilor din industria regenerabilelor, care au făcut plângere împotriva sa, 42,2 milioane de euro plus dobândă de la data 1 ianuarie 2022.

De asemenea, România trebuie să le mai plătească acestor companii și 600.000 dolari costuri de arbitraj și aproximativ 3,5 milioane euro reprezentând cheltuieli de apărare (60% din total) urmând ca la acestea să fie calculate dobânzi de la 30 de zile de la emiterea hotărârii.

Acestea au acuzat statul român, în urmă cu aproape șase ani, de încălcarea tratatului internațional Carta Energiei (TCE), prin tăierea subvențiilor pentru producția de energie regenerabilă acordate pe bază de certificate verzi suportate pe facturi de către consumatori, conform informațiilor Profit.ro și Economedia.

În 2013, guvernul Victor Ponta a instituit prin ordonanță de urgență o schemă de stimulare a investițiilor în domeniul energiei regenerabile din Europa. Potrivit ordonanței, erau acordate 6 certificate verzi (CV) pentru fiecare MWh de energie electrică generată de un producător, pe o perioadă de 15 ani, și era asigurată piața pentru vânzarea certificatelor verzi, în limitele unor praguri minime și maxime.

Schema a fost motiv de dispută între premierul Victor Ponta și președintele Traian Băsescu. Fostul șef al statului a refuzat să promulge legea de aplicare a ordonanței de urgență.

Ulterior, guvernul a modificat schema de ajutor prin mai multe acte normative care au făcut-o mai puțin atractivă.

În mai 2018, zece societăți au notificat Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investiții (ICSID) pentru o procedură arbitrală internațională împotriva României.

Reclamanții au fost dezvoltatorii: LSG Building Solutions GmbH (Austria), Pressburg UK GmbH (Germania), Green Source Consulting GmbH (Austria), Solluce Romania 1 BV (Olanda), Risen Energy Solar Project GmbH (Germania), Core Value Investments GmbH & Co KG Gamma (Germania), Core Value Capital GmbH (Austria), SC LJG Green Source Energy Beta SRL (România), Anina Pro Invest Ltd (Cipru) și Giust Ltd (Cipru).

Companiile au reproșat României că au investit în sectorul de energie regenerabilă construind mai multe parcuri fotovoltaice, luând de bun cadrul normativ stabilit de Guvernul Ponta, pentru ca ulterior investițiile lor să intre în pierdere din cauza modificării legislației.

„Disputa între părți gravitează în jurul schimbărilor legislative reglementate de România în privința sistemului de promovare în energia regenerabilă, astfel cum au fost realizate în perioada 2013-2014 și 2017-2018.

În acest sens, reclamanții susțin că, în urma ratificării de către România a Protocolului de la Kyoto la Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, aceasta s-a angajat să adopte o serie de măsuri pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin scăderea dependenței de sursele convenționale de energie şi prin încurajarea producției de energie regenerabilă.

Se afirmă că România a adoptat mai multe acte normative (relevantă este Legea nr. 220/2008 și modificările la aceasta reglementate până la nivelul anului 2012) prin intermediul cărora, în opinia investitorilor, a fost constituită una dintre cele mai favorabile scheme de stimulare a investițiilor în domeniul energiei regenerabile din Europa.

Pe baza cadrului normativ stabilit anterior, reclamanții susțin că au investit în sectorul de energie regenerabilă construind mai multe parcuri fotovoltaice, însă, începând cu jumătatea anului 2013, reclamanții precizează că România a implementat o serie de măsuri adoptate prin mai multe acte normative care au avut efectul de a modifica regimul instituit în sectorul de energie regenerabilă, afectând în mod semnificativ și ireversibil investițiile acestora”, arată Ministerul Finanțelor în răspunsul pentru Economedia.

Companiile din industria regeneralibelor au cerut României daune de 142,7 milioane de euro.

Ministerul Finanțelor a mai precizat unul dintre arbitri ICSID a avut o opinie separată care a fost „mult în defavoarea României”. Hotărârea împotriva României a fost luată cu 2-1.

Este același tribunal care a dat câștig de cauză statului român în cauza deschisă de Gabriel Resources privind exploatarea de la Roșia Montană.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG