Linkuri accesibilitate

Tribunalul European a respins cererea lui Liviu Dragnea de anulare a condamnării la închisoare


Liviu Dragnea a acuzat Curtea Supremă de abuz de putere
Liviu Dragnea a acuzat Curtea Supremă de abuz de putere

Tribunalul UE a respins acțiunea lui Liviu Dragnea în care acesta reclama că a fost condamnat de un complet de judecată ce nu era specializat pe fapte de corupție și că Înalta Curte de Casație și Justiție a dat dovadă de abuz de putere atunci când a ignorat mai multe prevederi europene, solicitând acestui for anularea condamnării.

Liviu Dragnea a înaintat, în data de 26 iulie 2019, o plângere către Tribunalul Uniunii Europene prin care reclama faptul că magistrații instanței supreme care l-au condamnat au încălcat mai multe prevederi legale.

În acest context, Liviu Dragnea a cerut forului european anularea condamnării și să dispună rejudecarea procesului.

Acțiunea fostului lider PSD a fost respinsă. Liviu Dragnea a mai cerut și la Înalta Curte de Casație și Justiție două căi de atac prin care sentința sa de condamnare la închisoare să fie ștearsă, însă au fost respinse.

Ce a cerut Dragnea Tribunalului European

  • - constatarea încălcării de către autoritatea judecătorească reprezentată de Înalta Curte de Casație și Justiție a prevederilor obligatorii ale tratatelor și anume normele obligatorii din Titlul V spațiul de libertate, securitate si justiție reglementate în Art. 67 din TFUE;
  • - constatarea încălcării prevederilor Art. 47 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene în sensul că a judecat cauza subsemnatului în fond, fără să existe complet de judecată specializat pe fapte de corupţie, astfel cum a statuat inclusiv Curtea Constituţională a României prin decizia din 5 iulie 2019 pronunțată în dosarul 642E/25.03.2019;
  • - constatarea abuzului de putere manifestat explicit de către autoritatea judecătorească în sensul că a ignorat obligația din Art. 267 alineat 3 din TFUE în legătură cu cererea de trimitere cu titlu preliminar în interpretarea tratatelor, cerere care a fost formulată în termenul legal la instanța națională, în conformitate cu Art. 267 alineat 1 litera (a) și (b) din TFUE”, se arată în ordonanță.

Tribunalul a respins acțiunea lui Liviu Dragnea și a dispus ca fostul lider PSD să suporte cheltuielile de judecată. Decizia a fost pronunțată în 17 decembrie.

Liviu Dragnea se află, în prezent, în Penitenciarul Rahova, după ce a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

XS
SM
MD
LG