Linkuri accesibilitate

Tribunalul UE confirmă amenda dată Google de Comisia Europeană


Instanța UE a confirmat amendat dată Google de Comisia Europeană
Instanța UE a confirmat amendat dată Google de Comisia Europeană

Tribunalul UE a confirmat miercuri decizia Comisiei Europene din iunie 2017 care a amentat Google cu 2,42 miliarde de euro pentru încălcarea normelor antritrust.

Comisia Europeană a acuzat Google că a abuzat de poziția sa dominantă pe piață ca motor de căutare generală, favorizând propriul serviciu de comparare a prețurilor față de serviciile concurente.

Decizia de miercuri ar putea avea un impact asupra modelelor de afaceri ale marilor jucători din domeniul tehnologiei.

Decizia poate fi atacată cu apel la cea mai înaltă instanță a UE.

Nu este prima oară când Tribunalul UE se pronunță asupra unui caz antitrust intentat de Comisia Europeană și îndreptat împotriva unui gigant tehnologic.

În iulie 2020, instanța UE a decis că Comisia nu a reușit să dovedească faptul că guvernul irlandez a acordat un avantaj fiscal companiei Apple, după ce Bruxelles-ul Irlandei să recupereze 13 miliarde de euro de la producătorul iPhone în 2016.

Compararea prețurilor produselor le oferă consumatorilor un serviciu important, într-un moment în care comerțul electronic a devenit din ce în ce mai important pentru comercianții cu amănuntul și consumatori.

Google afișa propriul serviciu în mod vizibil ca primă opțiune sau în partea de sus a primei pagini cu rezultatele căutării, indiferent de calitatea sau relevanța acestuia, în timp ce serviciile concurente erau retrogradate pe pagina 4 sau după aceasta, unde nici măcar nu erau văzute.

Hotărârea de miercuri transmite mesajul clar că Google a încălcat dispozițiile legale și oferă claritatea juridică necesară pentru piață.

Pentru că serviciile digitale au devenit omniprezente, consumatorii contează pe ele pentru a face alegeri obiective și imparțiale.

„Comisia va continua să facă uz de toate instrumentele de care dispune pentru a aborda chestiunea rolului marilor platforme digitale de care companiile și utilizatorii depind pentru a avea acces la utilizatorii finali și, respectiv, la serviciile digitale. Asigurarea respectării normelor antitrust este însoțită de acțiunea legislativă prin care UE abordează aspecte specifice care depășesc cadrul legislației în materie de concurență”, transmite Executivul Comunitar.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG