Linkuri accesibilitate

Tribut al democraților, în genunchi, adus lui George Floyd în Congresul SUA


Democrații au îngenuncheat luni, într-o sală a Congresului SUA, timp de 8 minute și 46 de secunde, într-un moment de reculegere în memoria lui George Floyd și a altor americani de culoare, „care şi-au pierdut viaţa în mod nedrept", înainte de a prezenta o propunere de reformă a poliţiei, relatează AFP.

Preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, liderul minorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, şi alţi 20 de aleşi s-au reunit în „Sala emancipării", numită astfel pentru a-i omagia pe sclavii care au lucrat, în secolul XVIII la construcția Capitoliului.

Proiectul de reformă a poliţiei „Justice and Policing Act" are în vedere crearea unui registru naţional al poliţiştilor care comit acte de violenţă, facilitarea urmăririi judiciare a agenţilor de poliție şi revizuirea modului de recrutare şi instruire a acestora.

Șansele ca proiectul să treacă în Senat, unde republicanii dețin majoritatea, sunt incerte.

Președintele Donald Trump, care candidează pentru un nou mandat în noiembrie, l-a acuzat pe rivalul său democratic, Joe Biden, că a încercat să „defaimeze poliția”, pentru a se putea prezenta pe sine ca președinte al „al legii și al ordinii”.

Moartea lui George Floyd în timpul unei arestări brutale, la finele lunii mai, a declanşat un val de proteste în SUA şi în lume.

Vezi și:

Noi proteste antirasiste în întreaga lume, după uciderea lui George Floyd - galerie foto

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG