Linkuri accesibilitate

Oamenii lui Dragnea - Carmen Dan, Iordache și Nicolicea - lăsați pe dinafară la parlamentare


Romania- IFlorin ordache și Alfred Simonis negociază votul pentru legile justiției
Romania- IFlorin ordache și Alfred Simonis negociază votul pentru legile justiției

Conducerea PSD vrea să scape de parlamentarii cu imagine negativă sau cei care au fost foarte apropiați de Liviu Dragnea

Surse din conducerea PSD au declarat pentru Europa Liberă că Florin Iordache a fost scos de pe lista social-democraților din județul Olt pentru alegerile parlamentare. Decizia i-a aparținut secretarului general al PSD, Paul Stănescu. Deputatul Eugen Nicolicea nu se va regăsi nici el pe lista pentru alegerile din 6 decembrie. Fosta ministră de interne, Carmen Dan, riscă și ea să nu fie prezentă în viitorul Parlament, mai ales că are un conflict mai vechi cu Mihai Tudose și Marcel Ciolacu. Un alt nume care nu e sigur de prezența sa pe listele pentru parlamentare este Marian Oprișan.

Cum a ajuns Florin Iordache din soldat credicincios oaia neagră a PSD

Liviu Dragnea și Florin Iordache
Liviu Dragnea și Florin Iordache

Florin Iordache este deputat de 20 de ani, dar anul acesta va trebui să găsească o altă organizație care să îl accepte pe listele sale pentru a candida la parlamentare. Organizația Olt, controlată de Paul Stănescu, a decis că fostul președinte al Comisiei Speciale pentru modificarea legilor justiției nu va primi un loc pe listele pentru Camera Deputaților.

Decizia pentru eliminarea lui Florin Iordache de pe lista PSD Olt este finală. Nu este cale de întors. Dacă nu își găsește un loc prin altă organizație, Iordache nu se va afla pe lista pentru parlamentare. Paul Stănescu a luat decizia, nu este vreun semn de îndoială asupra deciziei”, au declarat surse din conducerea PSD pentru Europa Liberă.

Surse parlamentare au precizat că Florin Iordache va căuta în cele 13 zile rămase până la depunerea listelor pentru parlamentare să își găsească o organizație care să îl accepte pe lista sa, sau vreun loc într-o instituție.

„Iordache încearcă în perioada aceasta să își găsească o instituție importantă unde să ajungă cu ajutorul partidului. Sunt câteva locuri libere care urmează să primească votul în Parlament, poate merge la Consiliul Legislativ. Are și această variantă la îndemână, dacă Ciolacu și Stănescu nu îi permit să prindă un loc pentru Camera Deputaților”, au adăugat sursele citate.

Florin Iordache s-a remarcat în timpul guvernării PSD prin faptul că a condus în Parlament modificările aduse legilor justiției. Tot de numele său se leagă și controversata Ordonanță 13 din iarna lui 2017, care a scos în stradă sute de mii de oameni.

Printre cei care nu vor ca Iordache să se afle pe lista pentru parlamentare se numără și Sorin Grindeanu (n.r. – premier în 2017)”, au afirmat surse din conducerea PSD.

Deputatul Florin Iordache a fost un personaj important și în „Marțea neagră” din 2013, când a coordonat acțiunea din Parlament pentru modificarea legii amnistiei și grațierii și modificări la Codul Penal.

Iordache a fost un soldat credincios partidului. Fie că a fost în epoca Dragnea sau în epoca Ponta, el nu a făcut nimic de capul lui. A executat ce i s-a ordonat. Toate deciziile erau luate în altă parte, iar lui Iordache i se încredința misiunea să le coordoneze în Parlament. Toți știau că el face asta pentru că i s-a cerut, dar nu a avut niciodată o problemă că se expune negativ. Alții refuzau. Presa știa că atunci când apare o inițiativă de la Iordache sau un amendament depus de Iordache, ceva nu este în regulă” l-a descris un coleg din Parlament.

În toamna lui 2018, casa lui Florin Iordache a fost vandalizată de protestatari, la câteva zile după ce deputatul PSD a făcut semne obscene în Camera Deputaților după un discurs în care susținea că partidul nu se va opri cu modificările aduse în justiție.

Eugen Nicolicea nu mai are susținere

Eugen Nicolicea este deputat de 28 de ani, primul mandat obținut fiind în 1992. A câștigat toate mandatele cu ajutorul PSD, dar în intervalul 2009 – 2012 a făcut parte din UNPR, partidul creat de Gabriel Oprea după ruptura de social-democrați.

În activitatea parlamentară, Nicolicea s-a remarcat prin inițiativele depuse pentru modificarea Codului Penal, cele mai multe fiind controversate. Eugen Nicolicea a fost și el un actor important în perioada mandatului lui Liviu Dragnea, fiind un pion activ în cadrul Comisiei Juridice.

Nicolicea nu se va regăsi pe listele pentru parlamentare. Nu are susținere pentru un nou mandat”, au declarat surse din conducerea PSD.

Carmen Dan, cearta cu Mihai Tudose și 10 august

Activitatea politică a lui Carmen Dan a depins în totalitate de Liviu Dragnea. Pentru toate funcțiile politice obținute, aceasta a beneficiat de sprijinul fostului lider PSD, care a intenționat să o promoveze și ca premier. În cele din urmă, a optat pentru Viorica Dăncilă.

În 1990, Carmen Dan era secretara unei școli din Videle, apoi a lucrat la Consiliul Județean Teleorman, iar din 2014 a fost avansată ca prefect al județului Teleorman.

După preluarea puterii de PSD în ianuarie 2017, Carmen Dan a fost propulsată ca ministru de Interne de Liviu Dragnea. Datorită relației strânse cu fostul lider PSD a reușit să provoace în ianuarie 2018 un scandal în Guvern care a condus la demisia premierului Mihai Tudose. Împreună cu Tudose a renunțat la funcția deținută, cea de vicepremier, actualul lider PSD, Marcel Ciolacu.

Gazarea protestatarilor din Piața Victoriei în 10 august 2018 rămâne cel mai controversat moment al activității ca ministru de Interne al lui Carmen Dan. Dosarul „10 august” a fost clasat în această vară de DIICOT, chiar dacă pe numele lui Carmen Dan au fost depuse mai multe plângeri penale după evenimentele din vara lui 2018, dar a ar putea fi redeschis în ședința din 16 octombrie a Tribunalului București.

Senatoarea PSD a fost la un pas de excludere în urmă cu o lună după ce a lipsit de la votul din Parlament pentru moțiunea de cenzură. Carmen Dan și-a justificat absența prin faptul că mama sa a fost depistată cu COVID-19, iar ea a trebuit să se izoleze. Marcel Ciolacu s-a revoltat atunci, dar nu a luat o decizie radicală în cazul senatoarei din Teleorman.

Organizația PSD Teleorman este cea care propune lista pentru parlamentare. Marcel Ciolacu nu vrea să o vadă pe Carmen Dan pe listă. Decizia se va lua prin vot în cadrul organizației județene, există un singur loc eligibil pentru Senat. Consiliul Politic Național va avea însă ultimul cuvânt în privința candidaților”, au explicat pentru Europa liberă surse din PSD.

Marcel Ciolacu a precizat astăzi că lista pentru parlamentare este semnată de el și fără acordul său nimeni nu va ajunge pe această listă.

Marian Oprișan, pe făraș

După ce a pierdut alegerilor pentru Consiliul Județean Vrancea și a fost înlăturat de la conducerea filialei, Marian Oprișan a cerut la întâlnirea din Kiseleff să primească un loc de parlamentar, mai ales că are sprijinul filialei. Conducerea PSD i-a sugerat că ar fi mai bine să rămână vicepreședinte în Consiliul Județean.

Șefia organizației PSD Vrancea i-a revenit lui Marcel Ciolacu după ultimul Consiliu Politic Național, astfel că o candidatură a lui Marian Oprișan pentru Parlament trebuie să aibă acceptul liderului PSD.

Domnul președinte Ciolacu este și președinte interimar la Vrancea, da? Punct. Am încredere în decizia președintelui organizației Vrancea, domnul Ciolacu”, a declarat Mihai Tudose.

Relația lui Marcel Ciolacu cu Marian Oprișan a fost una extrem de încordată. În vara lui 2019, în cadrul unui Comitet Executiv, cei doi au fost aproape de bătaie, în timpul ședinței existând un dialog dur între cei doi.

Vasile Dîncu a prezentat în Consiliul Politic Național criteriile care vor sta la baza desemnării candidaților pentru alegerile parlamentare. Data finală pentru depunerea listelor este 22 octombrie.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG