Linkuri accesibilitate

Trocul PSD - ALDE l-a salvat pe Călin Popescu Tăriceanu. PSD pierde primul test al „schimbării” în privința Justiției. Reacția lui Iohannis


Călin Popescu Tăriceanu a fost apărat de senatorii PSD, care i-au păstrat imunitatea.
Călin Popescu Tăriceanu a fost apărat de senatorii PSD, care i-au păstrat imunitatea.

Senatorii au respins cu 71 de voturi împotrivă, 38 „pentru" și o abținere solicitarea DNA pentru începererea urmăririi penale pentru Călin Popescu Tăriceanu, acuzat că a luat mită 800.000 de dolari în perioada când era premier.

Votul a fost secret pentru imunitatea lui Tăriceanu, însă, judecând după declarațiile din plen, este cel mai probabil ca voturile PSD să-l fi salvat pe președintele Senatului de cercetarea penală a procurorilor DNA.

Imediat după vot, Tăriceanu a declarat - "În acest moment, candidatura la prezidenţiale nu intră în discuţie în ceea ce mă priveşte. Pentru mine nu este o opţiune pe care în momentul de faţă să o analizez". Este o declarație care are legătură în primul rând cu scorul obținjut de formațiunea lui Tăriceanu la alegerile europarlamentare - sub pragul de accedere, de 5%.

Negocierea de săptămâna trecută între Călin Popescu Tăriceanu și noua conducere PSD, reprezentată de Viorica Dăncilă, a fost astfel respectată. Cei din ALDE au votat candidatul PSD pentru șefia Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, în timp ce social-democrații l-au apărat pe Călin Popescu Tăriceanu și nu au riscat ruperea Coaliției de guvernare.

Deși mesajele din tabăra PSD au fost că nu se vor opune justiției, surse social-democrate au spus pentru Europa Liberă că un vot în Senat ar fi echivalat cu pierderea guvernării.

Votul de astăzi din Senat vine cu o zi înaintea întâlnirii pe care Viorica Dăncilă o va avea cu Frans Timmermans. Într-un interviu pentru politico.eu, Dăncilă a promis că va renunța la modificările aduse în justiție.

De la votul din Senat, au lipsit mai mulți social-democrați. În Senat sunt 136 de membri, PSD are singur majoritatea, cu 69 de reprezentanți. PNL are 25 de senatori, USR, 13, ALDE s-a bazat pe 12 voturi, UDMR are 9 senatori, iar senatori fără apartenență sunt opt. Printre cei care nu au venit la votul de astăzi s-au numărat Traian Băsescu și Titus Corlățean.

Votul din Senat a venit la peste șapte luni de la solicitarea DNA pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu. Până săptămâna trecută, el a stat la Comisia Juridică, considerându-se că este nevoie ca senatorii să îl poată studia.

Parlamentarii PSD-ALDE, prin votul de astăzi, se descalifică în fața propriilor cetățeni și dovedesc astfel că nu sunt altceva decât o rușine pentru țara lor.
Klaus Iohannis

În mai multe ocazii, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au dat asigurări că se va ajunge la vot în plen, dar el a fost amânat de fiecare dată. Dosarul președintelui Senatului are 73 de volume și peste 18.000 de pagini.

DNA a cerut Senatului încuviințarea urmăririi penale pentru fapte de corupție la începutul lunii noiembrie. Tăriceanu a fost acuzat de luare de mită, de aproape 800.000 de dolari, de la reprezentanții unei companii austriece. În schimbul acestei sume, procurorii DNA susțin că fostul premier a încheiat mai multe acte adiționale la un contract comercial, sumele fiind folosite în campania electorală. Președintele Senatului este acuzat că a primit "foloasele materiale" în perioada 2007 - 2008.

Dosarul lui Tăriceanu este disjuns dintr-un alt dosar, care ține de afacerea Microsoft, și care se află în pragul prescrierii faptelor. În cazul altor persoane care sunt inculpate în acest dosar, cercetarea procurorilor DNA se desfășoară. În cazul lui Tăriceanu, prin votul Senatului, cercetarea este blocată, din cauza imunității parlamentare.

Călin Popescu s-a așezat la începutul ședinței în prima bancă, în drepta stând Teodor Meleșcanu, ministru de Externe, care, în toiul scandalului legat de împiedicarea votului din diaspora, a considerat că trebuie să facă act de prezență la Senat, pentru a-l apăra, cel mai probabil, pe liderul său de partid. Președintele de ședință a fost de la PSD, Doina Fedorovici.

Cum și-a construit Tăriceanu apărarea în fața colegilor din Senat

Primul care a luat cuvântul a fost chiar cel pentru care a venit solicitarea DNA, Călin Popescu Tăriceanu. Președintele Senatului și-a început apărarea, spunându-le colegilor că a luptat împotriva abuzurilor din justiție și chiar a inițiat un proiect de lege privind declasificarea protocoalelor. El a reamintit că a mai fost trimis în judecată de DNA într-un alt proces în care a fost achitat.

Tăriceanu i-a acuzat pe procurorii DNA că se implică în lupta politică și că a „derulat o acțiune mediatică pentru afectarea imaginii” sale publice.

„S-a încercat discreditarea mea politică”, a fost concluzia primei intervenții a lui președintelui Senatului.

Opoziția a cerut aprobarea solicitării DNA

Senatorii Opoziției au cerut ca solicitarea DNA să fie încuviințată, pentru ca judecătorii să se poată pronunța în acest dosar.

„Nu discutăm despre vinovăția lui Călin Popescu Tăriceanu, verdictele le dau judecătorii, treaba noastră este să nu blocăm activitatea de urmărire penală, să respectăm prin vot separația puterilor în stat. Nu spunem că domnul Călin Popescu Tăriceanu e vinovat, de același tratament trebuie să beneficieze orice cetățean, de la vlădică la opincă”, a susținut Florin Cîțu, care a vorbit în numele grupului PNL.

O poziție similară a venit și din partea reprezentantului USR.

“O jumătate de an, domnule Tăriceanu, președintele Senatului a trăit într-o bulă, luni întregi cererea Parchetului că ați luat o șpagă de 800.000 de dolari a fost îngropată într-un fișet de la etajul 5. E important ca justiția să fie înfăptuită în sala de judecată, rolul nu este de a bloca demersurile judiciare. Vă considerați o victimă, persecutată politic pentru că ați promovat mai multe proiecte de lege, atenție toate au fost declarate neconstituționale”, a spus de la tribună senatorul USR, George Dircă.

Reacția lui Klaus Iohannis după păstrarea imunității lui Tăriceanu

PSD și ALDE continuă să obstrucționeze justiția, făcând scut în jurul lui Călin Popescu-Tăriceanu pentru a-l scăpa de urmărirea penală, a declarat președitele Iohannis, într-un comunicat de presă. „Votul dat astăzi în Senat reprezintă un act de crasă sfidare a românilor care și-au exprimat opțiunea clară la referendumul din 26 mai. La doar câteva zile după ce românii au sancționat explicit și dur politica PSD-ALDE de a pune instituțiile statului în slujba protejării politicienilor cu probleme penale, senatorii majorității se dezic de mandatul primit de la cetățeni”.

Parlamentarii PSD-ALDE, prin votul de astăzi, se descalifică în fața propriilor cetățeni și dovedesc astfel că nu sunt altceva decât o rușine pentru țara lor.

PSD și ALDE nu au înțeles nimic din votul dat de români la referendum și, prin ceea ce s-a întâmplat astăzi în Senat, demonstrează că nu au niciun gând să se reformeze, dimpotrivă, continuă practica de blocare a justiției.

Președintele Klaus Iohannis atenționează parlamentarii actualei majorități că se află într-o gravă eroare dacă își imaginează că pot continua să calce în picioare valorile fundamentale ale democrației și statului de drept fără să suporte consecințele. Cetățenii români nu mai tolerează acest comportament ilegitim, iar cei responsabili vor fi aspru sancționați la urne.

Șerban Nicolae a dat semnalul apărării lui Călin Popescu Tăriceanu

Din partea PSD a luat cuvântul liderul grupului, Șerban Nicolae. El le-a transmis colegilor că solicitarea DNA, “așa cum a fost formulată și susținută” , nu poate să ducă la începererea urmăririi penale pentru Călin Popescu Tăriceanu. Nicolae a spus că era „nevoie și de alte dovezi”, nu doar de deducțiile DNA.

„Mi-e greu să înțeleg cum de sunteți așa de categorici, fără să studiați măcar dosarul”, a adăugat Șerban Nicolae.

Ultimul care a luat cuvântul înainte să înceapă votul a fost Călin Popescu Tăriceanu. El a spus că nu a primit bani de la reprezentanții firmei austriece, ci aceștia au folosit banii în interes personal, ceea ce a și condus la ancheta internă din partea firmei austriece.

„Tot acest referat e plin de minciuni și manipulări în scop politic. Vă rog să aveți inima ușoară, că eu, Călin Popescu Tăriceanu, în aproape 30 de ani de politică nu am făcut nimic legal (sic!) sau de care să îmi fie rușine. Mașina de zgomot ne spune <<dacă știți că suntem nevinovați mergeți în fața instanței și dovediți-vă nevinovăția>>, cum să te aperi de niște probe mincinoase”, a fost mesajul de final al președintelui Senatului.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG