Linkuri accesibilitate

Trump îl susține pe Viktor Orban la parlamentarele din acest an din Ungaria


Fostul președinte american, Donald Trump, și premierul ungar Viktor Orban în timpul unei întâlniri în Biroul Oval, de la Casa Albă, în mai 2019.
Fostul președinte american, Donald Trump, și premierul ungar Viktor Orban în timpul unei întâlniri în Biroul Oval, de la Casa Albă, în mai 2019.

Fostul președinte al SUA, Donald Trump, spune că-l susține pe naționalistul Viktor Orban, pe care-l consideră un „lider puternic”, la parlamentarele din acest an care vor avea loc în Ungaria. 

Într-o declarație dată pe 3 ianuarie, Trump a anunțat că liderul maghiar are tot sprijinul și susținerea sa la alegerile parlamentare din luna aprilie a acestui an.

Orban „a făcut o treabă puternică și minunată protejând Ungaria, oprind imigrația ilegală, creând locuri de muncă și ar trebui să i se permită în continuare să facă acest lucru”.

Este extrem de neobișnuit pentru un fost președinte al SUA sau unul în exercițiu să susțină public candidații la alegerile din străinătate.

Criticii lui Orban spun că partidul său de guvernământ Fidesz a șubrezit toate instituțiile democratice din Ungaria, în timp ce distruge independența judiciară și controlează mass-media.

El a intensificat, de asemenea, o campanie anti-LGBT, ca parte a unei campanii în care se prezintă drept gardianul valorilor creștine împotriva liberalismului occidental, care include și o politică dură anti-imigrație.

În 2016, Orban a fost primul lider al unei țări din Uniunea Europeană care a susținut candidatura lui Trump la președinție. Ulterior, Trump l-a găzduit pe Orban la Casa Albă în 2019.

Orban a susținut și candidatura lui Trump împotriva președintelui Joe Biden în 2020.

Ungaria a fost singurul stat membru UE care nu a primit o invitație la Summit-ul virtual pentru democrație al lui Biden din decembrie.

Orban, care este la putere din 2010, se confruntă cu o provocare la adresa guvernării sale, mai multe partide de opoziție făcând front comun cu un candidat unic pentru a-l debarca de la putere.

Sondajele recente sugerează un scor strâns împotriva candidatului coaliției la funcția de prim-ministru, Peter Marki-Zay.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

XS
SM
MD
LG