Linkuri accesibilitate

Donald Trump a semnat un ordin executiv pentru reglementarea rețelelor sociale


Donald Trump arată prima pagina a ziarului New York Post în timp ce vorbește cu reporterii după semnarea ordinului executiv

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a emis un ordin executiv care încearcă să elimine imunitatea legală de care beneficiază giganții din social media precum Twitter și Facebook pentru conținutul pe care îl distribuie.

Ordinul, semnat pe 28 mai, direcționează agențiile guvernamentale să studieze dacă pot pune noi reglementări asupra companiilor. Ordinul executiv urmărește să schimbe interpretarea actuală a legii americane, ceea ce ar face rețelele sociale precum Twitter și Facebook vulnerabile la procese și reglementări guvernamentale sporite.

Experții își exprimă, în schimb, îndoiala că orice schimbare ar putea fi pusă în aplicare fără un act al Congresului.

Trump spune că este nevoie de o nouă reglementare, deoarece companiile se angajează în „activism politic”. El a mai afirmat că rețele de socializare au avut „puterea necontrolată” să cenzureze sau să modifice „practic orice formă de comunicare între cetățeni privați sau mari audiențe publice”.

Ordinul vine după ce Twitter a marcat o postare a lui Donald Trump ca potențial înșelătoare, atașând și un link de verificare. În respecta postare, președintele american numea buletinele de vot „frauduloase”. Twitter a adăugat un link sub tweet-ur în care îi ghidează pe utilizatori către o pagină cu știri despre votarea prin e-mail.

CEO-ul Twitter, Jack Dorsey, spune că compania va „indica în continuare informații incorecte sau contestate despre alegeri la nivel global”.

Mark Zuckerberg, directorul Facebook, a părut să se poziţioneze contra lui Jack Dorsey, afirmând la postul Fox News că firmele private din domeniul tehnologiei informaţionale „​nu ar trebui să fie arbitru al adevărului pentru tot ce spun oamenii în mediul online".

Facebook a refuzat să elimine o postare a lui Donald Trump similară cu cea vizată de avertismentul Twitter.

Facebook și Google sunt de părere că propunerea lui Trump riscă să dăuneze internetului și economiei digitale.

„​Prin expunerea companiilor la potențialele răspunderi pentru tot ceea ce spun miliarde de oameni din întreaga lume, acest lucru ar penaliza companiile care aleg să permită un discurs liber și să încurajeze platformele să cenzureze orice ar putea jigni pe oricine”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Facebook, Andy Stone, într-un comunicat.

Directorul de campanie al lui Trump, Brad Parscale, a declarat că echipa sa nu mai plătește pentru publicitate pe Twitter și a acuzat gigantul tehnologic că a influențat în mod intenționat alegerile pentru a-i afecta imaginea președintelui.

Știam că întotdeauna Silicon Valley va interveni în modul în care președintele Trump transmite mesajul către alegători”, a spus Parscale într-un comunicat.

Anterior, Trump a acuzat rețelele sociale că sunt defavorabile conservatorilor americani.

Republicanii simt că platformele de socializare online reduc la tăcere în totalitate vocile conservatoare. Vom emite reglementări puternice sau le vom închide, pentru a nu mai permite aceste lucruri”, afirma Trump anterior semnării ordinului executiv.

Conform ordonanţei executive, Administraţia Naţională pentru Telecomunicaţii şi Informare din SUA va cere Comisiei Federale pentru Comunicaţii, o agenţie guvernamentală independentă, să „clarifice" părţi ale Secţiunii 230 într-un mod care să îngreuneze acţiunile platformelor precum Twitter de eliminare a conţinutului.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG