Linkuri accesibilitate

Donald Trump, din nou în fața instanței pentru fraudă


 Fostul președinte american a vorbit în afara sălii de judecată, unde a negat acuzațiile și a numit întraga acțiune a justiției americane o „vânătoare de vrăjitoare” motivată politic.
Fostul președinte american a vorbit în afara sălii de judecată, unde a negat acuzațiile și a numit întraga acțiune a justiției americane o „vânătoare de vrăjitoare” motivată politic.

Donald Trump a ajuns în fața tribunalului din New York, unde se confruntă cu un proces civil și cu o amendă de 250 de milioane de dolari pentru presupusa fraudă comisă prin intermediul Organizației Trump.

Fostul președinte american a vorbit în afara sălii de judecată, unde a negat acuzațiile și a numit întraga acțiune a justiției americane o „vânătoare de vrăjitoare” motivată politic.

Judecătorul Arthur Engoron l-a găsit pe Trump răspunzător pentru fraudă în urmă cu o săptămână, iar luni același judecător va analiza încă șase capete de acuzare.

Procurorii din New York susțin că Trump a înșelat băncile și asiguratorii supraevaluându-și în mare măsură activele și exagerând valoarea lor netă.

Procurorul general din NY a cerut amendarea lui Trump cu 250 de milioane de dolari și interdicția de a face afaceri în statul său de origine.

Postări în online

Atunci când instanța a luat pauză, Trump a folosit rețeaua sa Truth Social pentru a critica din nou judecătorul și sistemul juridic, referindu-se la sine la persoana a treia.

„Judecătorul care-l urăște pe Trump, extrem de politic, tocmai a declarat că mărturia expertului nu este o dovadă. Ei bine, asta înseamnă că fiecare proces din istoria Americii trebuie aruncat și început de la capăt!”

Numai că Trump nu a făcut referire la o decizie reală a instanței cu privire la admiterea sau nu a experților, ci la o discuție între judecător și avocatul său pe care au avut-o luni dimineață cu privire la greutatea care trebuie acordată unei evaluări de către un anumit expert.

Or, tocmai valoarea proprietăților lui Trump este cheia întregului acest ultim proces.

Trump, scrie BBC, exagerează efectul discuției dintre judecător și avocat, pentru că e prea puțin probabil că el chiar crede că judecătorul ar putea invalida întregul sistem juridic al SUA.

Fostul președinte este acuzat că a comis fraude repetate și prelungite prin intermediul imperiului său de afaceri Trump Organization.

Acuzațiile

Potrivit procurorilor din New York, de ani de zile Trump a înșelat băncile, asigurătorii și alții, supraevaluându-și în mare măsură activele și exagerând valoarea lor netă.

Ei spun că a făcut acest lucru pentru a asigura mai multe finanțări pentru Organizația Trump.

Judecătorul de la Curtea Supremă din New York, Arthur Engoron, l-a găsit deja responsabil de fraudă.

Engoron trebuie acum să decidă asupra altor șase capete de acuzare:

  • Falsificarea înregistrărilor comerciale
  • Conspirație pentru a falsifica înregistrările comerciale
  • Emiterea de situații financiare false
  • Conspirație pentru falsificarea situațiilor financiare false
  • Fraudă de asigurare
  • Conspirație pentru a comite fraudă de asigurări

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG