Linkuri accesibilitate

Trump anunță că nu va participa la învestirea lui Biden și nu-l va însoți la predarea de mandat


SUA - Președintele în funcție, Donald Trump (stânga) și succesorul său, Joe Biden (dreapta)

Președintele Donald Trump a anunțat că nu va participa la depunerea jurământului succesorului său și, în consecință, nu-l va însoți, așa cum prevede tradiția, la predarea de mandat.

În mod tradițional, președintele care iese din mandat îl salută pe cel care vine la Casa Albă dimineața înainte de a merge împreună în același vehicul la clădirea Capitolului pentru depunerea jurământului, așa cum și el a fost însoțit de președintele Barack Obama la propria sa preluare de mandat.

„Pentru toți cei care au întrebat, nu voi merge la inaugurarea din 20 ianuarie”, a scris pe Twitter Trump, făcând ceea ce mulți au anticipat de mult că va face: că va evita pasul formal al transferului propriu-zis de putere, scrie CNN pe site-ul său.

Ajutoarele sale de top i-au transmis joi un avertisment tăios, în timp ce stătea supărat în aripa de vest și privea cum aliații săi republicani, secretarii cabinetului și foști membri ai personalului superior îl criticau sau îl părăseau unul câte unul.

Fiica sa Ivanka Trump, consilierul de la Casa Albă Pat Cipollone, șeful de cabinet Mark Meadows și alții i-au spus lui Trump că există șanse reale ca el să fie îndepărtat din funcție - fie de propriul său cabinet, fie de parlamentari - dacă nu va denunța mai puternic acțiunile susținătorilor săi care au atacat Capitolul SUA cu o zi înainte.

Trump nu a dorit inițial să-i denunțe pe susținătorii care au luat cu asalt Capitoliul, ba, mai mult, când ar fi trebuit să-i tempereze, i-a transmis că îi iubește, dar le-a spus asistenților să pregătească totuși un discurs și că apoi va decide.

Odată ce a citit scurtul scenariu pe care l-au pregătit, Trump a fost de acord să-l înregistreze joi seară, veste primită cu ușurare de personalul superior, deși îngrijorările au persistat că ar putea să dea înapoi în ultimele sale zile de mandat, mai ales că poziția sa privind fraudarea alegerilor rămâne neschimbată, relatează jurnaliștii CNN.

Anunțul său că nu va participa la inaugurarea mandatului lui Biden nu a fost o surpriză, deși Trump i-ar fi întrebat recent pe consilierii săi dacă ar trebui să meargă și părea deschis, cel puțin pentru unii, să participe, ceea ce-l pune și mai mult în contradicție cu vicepreședintele Mike Pence, care și-a exprimat dorința de a participa la ceremonie dacă este invitat.

Ultima dată când un președinte încă în viață nu a reușit să se prezinte la depunerea jurământului succesorului său a fost în 1869, când președintele care și-a preluat mandatul, Ulysses S. Grant, a refuzat să împartă trăsura cu predecesorul său, Andrew Johnson, care a spus că va rămâne în urmă la Casa Albă.

Trei foști președinți americani intenționează să participe la inaugurare, spun oficialii: Bill Clinton, Barack Obama și George W. Bush, care au făcut deja toate demersurile pentru transferul oficial al puterii.

Trump trebuie să decidă când și cum vrea să părăsească Casa Albă.

Este posibil să plece în Florida pe 19 ianuarie, cu o zi înainte de inaugurare, potrivit celor familiarizați cu subiectul și cu reticența sa în a face un transfer pașnic și o „tranziție ordonată” a puterii, așa cum a promis.

După ce a admis că nu va mai avea al doilea mandat, Trump a început să se gândească la modul în care își va petrece ultimele zile la Casa Albă.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Protestatarii armeni blochează traficul în Erevan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:06 0:00
XS
SM
MD
LG