Linkuri accesibilitate

Donald Trump, găsit vinovat de abuz sexual


Donald Trump a fost găsit vinovat de abuz sexual de o instanță civilă din New York. EL va fi obligat să plătească daune de cinci milioane de dolari.
Donald Trump a fost găsit vinovat de abuz sexual de o instanță civilă din New York. EL va fi obligat să plătească daune de cinci milioane de dolari.

Fostul președinte american Donald Trump a fost găsit vinovat de abuz sexual asupra unei editorialiste, a decis marți un juriu care a judecat o cauză civilă.

Abuzul ar fi avut loc într-un magazin din New York, în anii ’90, victimă fiind o scriitoare în vârstă astăzi de 79 de ani.

Pentru că procesul a fost judecat de o instanță civilă și nu de una penală, ex-președintele american nu va fi înregistrat ca infractor sexual, scrie BBC.

Juriul civil a stabilit ca Donald Trump să îi plătească daune de aproximativ cinci milioane de dolari victimei E Jean Carrol, pe care ar fi abuzat-o sexual în cabina de probă a unui magazin universal.

Același juriu a respins acuzațiile de viol, însă l-a găsit vinovat pe Trump pentru defăimare pentru că a numit acuzațiile scriitoare „o farsă și o minciună”.

E. Jean Carroll, centru, iese din tribunalul federal din Manhattan, marți, 9 mai 2023, la New York.
E. Jean Carroll, centru, iese din tribunalul federal din Manhattan, marți, 9 mai 2023, la New York.

Sentința vine după ce justiția din New York l-a trimis în judecată pe Donald Trump, de această dată într-o investigație penală, după ce ar fi plătit o starletă porno în timpul campaniei electorale din 2016.

„Astăzi, lumea știe în sfârșit adevărul”, a spus doamna Carroll într-o declarație scrisă după verdict. „Această victorie nu este doar pentru mine, ci pentru fiecare femeie care a suferit pentru că nu a fost crezută”.

Avocatul lui Donald Trump a spus că fostul președinte intenționează să facă recurs împotriva deciziei, mai scrie BBC.

După verdict, Trump, în vârstă de 76 de ani, a postat pe platforma sa de socializare Truth Social cu majuscule: „Nu am absolut nicio idee cine este această femeie. Acest verdict este o rușine - o continuare a celei mai mari vânătoare de vrăjitoare din toate timpurile!”

Donald Trump, președinte american între 2016 și 2020, intenționează să candideze pentru un nou mandat de președinte din partea republicanilor la alegerile din 2024.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG