Linkuri accesibilitate

Trump critică planul de ajutor economic post-pandemie aprobat de Congres


US President Donald Trump

Președintele american Donald Trump a criticat drept o „rușine” pachetul economic special de stimulare a economiei, în valoare de 900 de miliarde de dolari, aprobat recent de Congres, amenințând că ar putea refuza să semneze legea.

Motivul este că nu ar acorda suficiente ajutoare individuale americanilor dar ar include o serie de alte bugete, care nu au nici o legătură directă cu ajutorul de urgență pentru cei loviți de consecințele pandemiei de coronavirus.

Programul asigura de asemenea funcționarea guvernului federal american până la sfârșitul lui septembrie 2021 și prelungește unele înlesniri fiscale pentru afaceri care urmau sa expire.

„Legea se numește ajutor legat de Covid dar majoritatea prevederilor din ea nu au nici o legătură cu Covid” a declarat Trump într-o postare video. Trump a cerut ca ajutorul individual să fie mărit de la 600 la 2.000 de dolari. Lidera democrată a Camerei Reprezentaților, Nancy Pelosi, a salutat intervenția președintelui, care coincide cu poziția inițială a democraților dar nu este deloc sigur că ar fi dispusă să readucă legea în Congres pentru o renegociere.

Legea a fost trecută cu o majoritate suficient de mare pentru a depăși orice veto prezidențial.

Pe de altă parte, preşedintele ales, democratul Joe Biden a anunţat marţi că va cere anul viitor Congresului să voteze un nou plan de susţinere a economiei americane, puternic afectată de pandemia de COVID -19.

În cadrul unei conferinţe de presă, Biden a estimat că planul de 900 de miliarde de dolari votat luni de parlamentari este numai „un prim pas''.

După luni de lupte politice cu privire la stimulul COVID-19, liderii Camerei și Senatului au găsit în această săptămână în sfârșit un acord bipartizan în weekend cu privire la pachetul de compromis care va oferi un sprijin multor americani.

Congresul american a aprobat un pachet gigantic de cheltuieli de 5.593 de pagini, care combină ajutorul economic oferit în condițiile pandemiei de COVID-19 cu un proiect de lege obișnuit pentru a finanța guvernul și a oferi reduceri de impozite.

Camera Reprezentanților și Senatul au adoptat rapid legislația cu un sprijin copleșitor pe 21 decembrie, trimițând-o la biroul președintelui Donald Trump pentru promulgare.

Proiectul de lege pentru cheltuieli combină 900 de miliarde de dolari în ajutor economic pentru a sprijini persoanele și companiile afectate de pandemia de coronavirus cu un proiect de lege de 1,4 trilioane de dolari pentru finanțarea guvernului pentru anul fiscal 2021.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG