Linkuri accesibilitate

Trump interzice accesul europenilor în SUA, iar Moldova nu vrea să-i mai primească pe românii din Italia. Revista presei europene


Mărțișoare în Chișinău, 2020

Pandemie, așadar, avem acum, decretată oficial de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), mai întâi de către directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a anunțat-o pe Twitter.

Simultan, Statele Unite interzic, începând de vineri, intrarea pe teritoriu a tuturor cetățenilor europeni.

Donald Trump a asigurat, tot pe Twitter, că asta nu va afecta comerțul. Măsura este luată pentru 30 de zile, dar nu îi privește pe cetățenii britanici.

Confuzia rămâne însă, pentru că imediat după anunțul lui Trump, departamentul sănătății a spus că măsura nu îi va afecta pe toți europenii, ci doar pe cetățenii străini care ajung în SUA din Europa.

La Londra, The Guardian explică în detaliu cum va afecta asta traficul transatlantic, precum și faptul că măsura se aplică doar persoanelor, nu și bunurilor. Tot din The Guardian aflăm că actorul Tom Hanks, aflat în Australia împreună cu soția sa, a fost testat pozitiv.

The Times anticipează o parte din măsurile și recomandările pe care Boris Johnson le va dezvălui astăzi.

Italia, în acest timp, a închis totul, magazine, întreprinderi, activități colective. Rămân deschise farmaciile, benzinăriile și magazinele alimentare, dar premierul Giuseppe Conte, citat de La Repubblica, a spus: „Grație italienilor, o să ne îmbrățișăm iarăși, în curând.”

Tot La Repubblica analizează comparativ Franța, Italia, Germania și Spania și estimează că diferența în difuzarea virusului e de circa 9-10 zile. În Spania, El Pais îl citează pe fostul premier italian Matteo Renzi care spune că “Spania va fi peste o săptămână exact cum este Italia astăzi”. Italia are, în acest moment, cel puțin 827 de morți.

Tot în Spania, soția marelui scriitor chilian Luis Sepúlveda a negat că el s-ar afla în comă din pricina virusului, așa cum s-a anunțat, sau chiar că ar fi murit.

În Germania, Angela Merkel a estimat că între 60% și 70% din germani ar putea fi curând infectați.

În Franța, cinci parlamentari au fost atinși, iar Adunarea Națională lucrează acum în regim redus. Cu auto-sarcasm galic, săptămânalul politico-satiric Le Canard enchaîné se întreabă, în numărul său de săptămâna aceasta (doar în ediția pe hârtie), cum rămâne în acest caz cu... imunitatea parlamentară.

Libération analizează faptul că guvernul profită acum de epidemia de coronavirus pentru a amâna privatizarea uriașei companii Aéroports de Paris (ADP).

La Bruxelles, Marea Moschee a anunțat că își suspendă pentru moment rugăciunile de vineri. Legea interzice acum reuniunile de peste 1.000 de persoane, iar moscheea, aflată la o aruncătură de virus de instituțiile europene, poate primi 1.600 de credincioși.

Le Soir explică și de ce organismul bătrânilor este mult mai afectat de propagarea virusului decât cel al tinerilor.

Tot la Bruxelles, Parlamentul European a distribuit recomandări angajaților, recomandându-le să evite transportul în comun, în special metroul. E adevărat, însă, că în ultimii ani metroul din Bruxelles s-a făcut cunoscut pentru o ridicată rată a mortalității printre utilizatori.

Moldova nu vrea să-i mai primească pe românii din Italia

În vremea aceasta, La Moscova, Putin caută să obțină puterea nesfârșită, cum o scrie Le Monde, analizând manevrele de modificare a constituției începute săptămâna aceasta, prin care Putin va căuta să fie reales, reluând totul de la zero și rămânând pe termen nedefinit la putere.

Nezavisimaia Gazeta (NG) scrie că în Chișinău au năpădit un milion de moldoveni și români din Italia. Tot NG anunță că Transnistria s-a izolat pentru a preveni extinderea virusului din Moldova. Asta îi privește în primul rând pe moldoveni, dintre care, scrie cotidianul moscovit, 10% lucrează în Italia.

NG mai scrie și că o jumătate de milion de români se întorc acasă prin Republica Moldova, după ce România a închis legăturile aeriene cu orașele italiene. „În mica și săraca Moldovă”, scrie NG, „nu există mijloacele pentru a pune în carantină atâția oameni.” În Chișinău funcționează doar spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă” unde se fac testele de coronavirus, dar asta nu e suficient pentru toți moldovenii și românii «italieni». Situația va deveni critică pe măsură ce se apropie Paștele și tot mai mulți vor reveni, Moldova neputând, după lege, să interzică întoarcerea oamenilor.

Premierul Ion Chicu a spus că de acum înainte la bordul avioanelor care se întorc din țările atinse de epidemie vor fi lăsați să urce doar cetățeni moldoveni. Dar Chicu a spus, potrivit Nezavisimaia Gazeta: «Noi nu putem să interzicem cu totul zborurile provenite din aceste țări. Dacă o facem, atunci oamenii vor veni cu microbuzele – în condiții și mai rele.»

Președintele Igor Dodon a precizat la rândul lui că autoritățile de la Chișinău studiază posibilitățile pentru a-i împiedica pe românii din Italia să se întoarcă în România prin Moldova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG