Linkuri accesibilitate

Cine este judecătorul lui Donald Trump. „Dur”, dar „corect”


Judecătorul Juan Merchan are reclamă de „dur” dar „corect”. El l-a condamnat pe apropiatul lui Trump, Allen Weisselberg, a prezidat procesul de fraudă fiscală al Organizației Trump și a supravegheat cazul de fraudă penală al fostului consilier al lui Trump, Steve Bannon.
Judecătorul Juan Merchan are reclamă de „dur” dar „corect”. El l-a condamnat pe apropiatul lui Trump, Allen Weisselberg, a prezidat procesul de fraudă fiscală al Organizației Trump și a supravegheat cazul de fraudă penală al fostului consilier al lui Trump, Steve Bannon.

Când Donald Trump va intra marți într-o sală de judecată din New York , se va confrunta cu un judecător experimentat care nu este străin de orbita fostului președinte: judecătorul interimar al Curții Supreme din New York, Juan Merchan.

El l-a condamnat pe apropiatul lui Trump, Allen Weisselberg, la închisoare, a prezidat procesul de fraudă fiscală al Organizației Trump și a supravegheat cazul de fraudă penală al fostului consilier al lui Trump, Steve Bannon.

Procesul de marți va fi, de departe, cel mai important caz al lui Merchan de până acum, chiar și după o lungă carieră în fruntea instanței de judecată la nivel de stat.

Merchan a fost descris de observatori ca un judecător „dur” dar corect, indiferent pe cine judecă, transmite CNN.

„Un om de cuvânt”

Trump a inflamat deja rețelele de socializare cu opiniile sale despre Merchan și rechizitoriul său.

Dar avocații care au apărut în fața lui până acum au declarat pentru CNN că judecătorul nu suportă întreruperi sau întârzieri.

Judecătorul Merchan „a fost limpede în exprimarea înclinațiilor sale judiciare, ceea ce m-a ajutat enorm în a-i oferi domnului Weisselberg consiliere juridică informată. Judecătorul Merchan a fost întotdeauna bine pregătit, accesibil și – cel mai important în chestiunea Weisselberg – un om de cuvânt. Ne-a tratat pe mine și pe colegii mei cu cel mai mare respect, atât în ședință deschisă, cât și cu ușile închise”, a declarat Nicholas Gravante, avocatul care l-a reprezentat pe Weisselberg în pledoaria sa.

„Dur” dar „compătimitor”: Merchan și-a arătat o parte din duritate atunci când Weisselberg a fost condamnat, spunându-i fostului asociat al lui Trump că, dacă nu i-ar fi promis deja o pedeapsă de cinci luni, i-ar fi dat o sentință „mult mai mare” după ce a ascultat probele la proces.

Merchan i-a dat și o condamnare de la 25 de ani până la închisoare pe viață unui bărbat senegalez care și-a violat și ucis iubita.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG