Linkuri accesibilitate

Donald Trump l-a demis pe secretarul american al Apărării, Mark Esper


SUA - Secretarul american al Apărării demis luni de Donald Trump
SUA - Secretarul american al Apărării demis luni de Donald Trump

Președintele SUA, Donald Trump, l-a demis pe Mark Esper, secretar al Apărării și a anunțat peTwitter înlocuirea sa din funcție.

Esper a căzut în dizgrația lui Trump după ce a declarat, în iunie, că nu susține trimiterea armatei în stradă pentru a înăbuși protestele anti-rasism, declanșate de uciderea lui George Floyd de către poliția din Minneapolis.

Președintele a luat în considerare punerea în aplicare a unei legi din 1807 pentru a desfășura forțe militare împotriva demonstranților, dar Esper, fost soldat, s-a opus ideii. De asemenea, Esper a interzis afișarea simbolurilor rebelilor confederați din timpul războiului civil în cadrul armatei și a avut conflicte cu președintele american și pe tema redenumirii unor baze militare care purtau numele unor generali ai Statelor Confederate ale Americii, statul sclavagist declarat în sudul țării în timpul Războiului Civil American (1861-1865). Atunci, Esper s-a raportat favorabil la schimbarea numelor acestor baze, însă Trump s-a opus.

El a anunțat că Christopher Miller, actualul director al Centrului Național de Luptă împotriva Terorismului, va prelua funcția eliberată de Esper.

„Sunt bucuros să anunţ că respectatul director al Centrului Naţional pentru Combaterea Terorismului, Christopher C. Miller, (confirmat în unanimitate de Senat), va fi secretar interimar al Apărării, cu efect imediat. Chris va face o treabă foarte bună. Mark Esper şi-a încetat activitatea. Aş vrea să îi mulţumesc pentru activitate", a scris Donald Trump prin Twitter.

Măsura a fost rapid criticată de către cel mai înalt democrat din Congres, președintele Nancy Pelosi, care l-a acuzat pe președinte că intenționează să „semene haos” înainte ca mandatul său să se încheie în ianuarie.

Ea a pus demiterea pe seama refuzului lui Esper de a trimite „trupe militare în serviciu activ pentru a contracara manifestările pașnice împotriva brutalității poliției".

Săptămâna trecută, NBC News relata că Esper își pregătise deja demisia, deși Pentagonul a negat informația.

XS
SM
MD
LG