Linkuri accesibilitate

Trump l-ar putea numi pe Richard Grenell, fost șef al serviciilor de informații, trimis special în conflictul Rusia-Ucraina (surse)


Richard Grenell, fost interimar la conducerea serviciilor secrete în mandatul trecut al lui Trump a fost și trimisul președintelui SUA pentru discuțiile Serbia-Kosovo. Aici, la o întâlnire cu președintele sârb la Belgrad, 22 septembrie 2020
Richard Grenell, fost interimar la conducerea serviciilor secrete în mandatul trecut al lui Trump a fost și trimisul președintelui SUA pentru discuțiile Serbia-Kosovo. Aici, la o întâlnire cu președintele sârb la Belgrad, 22 septembrie 2020

Președintele ales Donald Trump ia în considerare numirea lui Richard Grenell, fost director interimar al Serviciilor Naționale de Informații ale SUA în primul său mandat de președinte, în postul de trimis special pentru conflictul Rusia-Ucraina.

Pe lângă postul de interimar de la conducerea serviciilor de informații, Grenell a fost trimis special pentru discuțiile Serbia-Kosovo și ambasador al Statelor Unite în Germania în primul mandat de președinte (2017-2021) al lui Trump.

Președintele ales Donald Trump crede că acesta ar putea juca un rol cheie în eforturile sale de a opri războiul Rusia-Ucraina, dacă în cele din urmă va fi ales pentru această funcție, scrie Reuters, care citează patru surse sub protecția anonimatului.

Deși în prezent nu există un trimis special dedicat exclusiv soluționării conflictului Rusia-Ucraina, Trump ia în considerare crearea unui astfel de post.

El ar putea decide în cele din urmă să nu creeze un astfel de post, deși ia în considerare crearea sa, spun aceleași surse. Dacă o face, în cele din urmă ar putea alege pe altcineva pentru acest post și nu există nicio garanție că Grenell ar accepta.

Trump a promis că va pune capăt rapid conflictului, deși nu a spus cum va face acest lucru.

La o masă rotundă organizată de Bloomberg din iulie, el a pledat pentru crearea de „zone autonome” ca mijloc de soluționare a conflictului început după ce Rusia a invadat total, ilegal, nedeclarat și neprovocat teritoriul suveran al Ucrainei pe 24 februarie 2022.

De asemenea, el a sugerat că nu va fi în favoarea aderării Ucrainei la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord în viitorul apropiat, poziție pe care o împărtășește cu mulți aliați ai lui Trump dar și cu Kremlinul.

Susținătorii lui Grenell notează spun că acesta a avut o lungă carieră diplomatică și are o cunoaștere profundă a afacerilor europene. Pe lângă faptul că a fost ambasador în Germania, Grenell a fost, de asemenea, un trimis prezidențial special pentru negocierile de pace din Serbia și Kosovo.

Karoline Leavitt, purtătorul de cuvânt în perioada de tranziție a lui Trump de la postura de președinte ales până când va fi învestit, pe 20 ianuarie 2025, a refuzat să comenteze și s-a rezumat să spuncă că deciziile de personal ale președintelui ales vor fi anunțate chiar de el „atunci când vor fi luate”.

Nici Grenell nu a vrut să comenteze informațiile vehiculate pe seama posibilei sale numiri într-un astfel de post.

Grenell, care a făcut campanie pentru Trump înaintea alegerilor din 5 noiembrie, a fost unul dintre cei mai importanți candidați pentru postul de secretar de stat al SUA.

În cele din urmă, el a fost devansat de senatorul republican Marco Rubio, o mișcare care i-a surprins și i-a supărat pe unii dintre aliații lui Grenell.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG