Linkuri accesibilitate

Ce a luat Donald Trump acasă și de ce au primit agenții FBI acordul de a-i percheziționa locuința


Donald Trump e acuzat că nu a respectat Legea care îl obligă să predea Arhivelor Naționale documentele relevante din timpul președinției SUA. Ancheta ar viza și acuzații care intră sub incidența Legii spionajului

Un judecător american a aprobat publicarea unei versiuni editate a cererii care a dus la percheziția reședinței de Florida a fostului președinte american, Donald Trump. Părțile rămase disponibile publicului menționează documentele secrete pe care le-ar fi deținut Trump.

Documente este „editat” - cenzurat într-o mare măsură, dar din rândurile rămase neacoperite de o bandă neagră reiese că mandatul de percheziție a fost semnat de judecător după ce autoritățile care investighează cazul au arătat că „desfăşoară o anchetă penală privind îndepărtarea şi depozitarea necorespunzătoare a unor informaţii secrete în spaţii neautorizate, precum şi ascunderea sau eliminarea ilegală a unor înregistrări guvernamentale", transmite Agerpres.

Documentul în baza căruia a fost percheziționate reședința lui Donald Trump. Acesta a fost cenzurat pentru a proteja martorii și a nu periclita desfășurarea anchetei.
Documentul în baza căruia a fost percheziționate reședința lui Donald Trump. Acesta a fost cenzurat pentru a proteja martorii și a nu periclita desfășurarea anchetei.

Potrivit comentatorilor americani, deși în mare parte secretizat, documentul care a permis percheziția arată că Departamentul de Justiție a avut argumente greu de contrazis atunci când a cerut și primit mandatul de percheziție.

The Washington Post notează că FBI a vorbit cu numeroși martori în acest caz, iar printre documentele pe care Donald Trump le-a returnat în ianuarie se aflau 184 de pagini clasificate, ceea ca a justificat riscul invocat că Trump ar fi putut păstra mai multe.

Donald Trump a anunțat în 8 august că reședința sa de la Mar-a-Lago/Florida a fost percheziționată. El s-a prezentat drept o victimă politică a investigației, iar evenimentul a fost urmat de o serie de atacuri și amenințări ale Partidului Republican și ale susținătorilor lui Trump la adresa agenților FBI. Partidul Republican a fost criticat că respectă domnia legii doar atât timp cât aceasta nu îl privește pe Donald Trump.

Agenții FBI au luat de la Mar-a-Lago peste 20 de cutii cu 11 seturi de documente secrete, unele clasificate chiar "top secret", cel mai înalt nivel de securitate.

Nu este singurul caz în care este investigat fostul președinte american. Alte anchete vizează fraudă electronică, falsificarea alegerilor, declarații false menite să aducă Organizației Trump beneficii fiscale.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG