Președintele Trump a revocat, în ultimele sale ore de mandat, o regulă adoptată chiar de propria sa administrație care interzicea angajaților săi să facă lobby cinci ani după părăsirea posturilor de la Casa Albă, transmite Fox News.
La venire, Trump a semnat ordinul executiv pe 28 ianuarie 2017, la doar opt zile de la învestirea sa în funcție, marcând momentul printr-o declarație despre „drenarea mlaștinii”.
Măsura, cunoscută sub denumirea de „Angajamente de etică ale reprezentanților executivului”, a interzis celor numiți politic la Casa Albă să facă orice fel de lobby timp de cinci ani, inclusiv pentru guverne străine.
Fiecare membru al Casei Albe, desemnat de Trump, a fost obligat să semneze angajamentul de etică.
Dar miercuri devreme, în ultima zi a președinției sale, Trump a anulat ordinul executiv, permițând efectiv foștilor săi asistenți să devină lobbyiști sau să lucreze pentru guverne străine.
Președintele ales, Joe Biden, intenționează să emită propriul ordin executiv privind standardele de etică la Casa Albă la scurt timp după ce a învestirea sa.
Planul său, dezvăluit de The Washington Post, este de a interzice oficialilor care părăsesc administrația să facă lobby pe durata mandatului lui Biden. De asemenea, angajaților care pleacă spre sfârșitul mandatului lui Biden li se va interzice să facă lobby la Casa Albă timp de cel puțin doi ani.
Noile reguli urmăresc să consolideze practicile din epoca Obama care intenționează să reducă la minimum complicațiile etice.
Biden nu a abordat încă modul în care Casa sa Albă se va ocupa de potențialele conflicte de interese ale membrilor familiei sale.
Fiul lui Biden, Hunter, a lucrat în trecut pentru guverne străine, inclusiv în funcția de consilier al companiei de gaze ucrainene Burisma, când tatăl său era vicepreședinte.
Departamentul de Justiție investighează în prezent finanțele lui Hunter Biden, precum și unele dintre relațiile sale comerciale cu China.