Linkuri accesibilitate

Trump a autorizat sancțiuni economice împotriva funcționarilor CPI


Președintele Donald Trump

Preşedintele american Donald Trump a emis joi un ordin executiv prin care instituie sancţiuni economice împotriva persoanelor implicate în investigaţia pe care Curtea Penală Internațională, cu sediul la Haga (Olanda) o face cu privire la presupusele crime de război comise de forţele americane în Afganistan, relatează Reuters şi AFP.

Un oficial de rang înalt al administraţiei Trump a declarat, fără a furniza amănunte, că investigaţia CPI „este impulsionată de o organizaţie cu integritate dubioasă" şi a spus că și Rusia are un rol. Informaţia a fost confirmată şi de Casa Albă, care a precizat că sancţiunile vor viza pe oricine va ancheta militari americani sau îi va inculpa „fără consimţământul SUA".

„În pofida apelurilor repetate ale SUA şi ale aliaţilor noştri în favoarea unei reforme, Curtea Penală Internaţională nu a făcut nimic pentru a se reforma şi continuă să desfăşoare anchete motivate politic împotriva noastră sau a aliaţilor noştri, printre care şi Israel", a precizat purtătoarea de cuvânt a preşedintelui într-un comunicat al Casei Albe.

Potrivit France Presse, este vorba despre o ripostă directă la decizia luată de Curtea de la Haga, în luna martie, care a autorizat deschiderea unei anchete pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii în pofida opoziţiei administraţiei Trump.

Trump a criticat în mod repetat CPI, cu sediul la Haga, instanţă înfiinţată pentru a judeca crime de război, de genocid şi crime împotriva umanităţii. Curtea are jurisdicţie numai dacă un stat nu doreşte sau este incapabil să judece aceste atrocităţi.

Afganistanul este membru al CPI, deşi autorităţile de la Kabul susţin că orice crime de război trebuie judecate la nivel local. SUA nu au fost niciodată parte a CPI, înfiinţată în 2002. Administraţia Trump a impus deja interdicţii de călătorie şi alte sancţiuni împotriva angajaţilor CPI în urmă cu un an.

CPI a decis să declanşeze o investigaţie după ce ancheta preliminară a procurorilor din 2017 a identificat motive rezonabile pentru a crede că în Afganistan s-au comis crime de război şi că CPI are jurisdicţie.

Oficialul, citat de Reuters, susţine că ancheta CPI ameninţă să încalce suveranitatea SUA şi că deşi ar fi trebuit ca CPI să poată fi trasă la răspundere, "în practică tribunalul este o birocraţie internaţională imposibil de tras la răspundere, ineficientă şi scăpată de sub control care îi ameninţă pe militarii şi ofiţerii de informaţii americani şi ai aliaţilor lor".

Ministrul olandez de externe, Stef Blok, a scris pe Twitter că a fost „foarte deranjat” de poziția americană, afirmând că națiunea sa susține CPI, pe care a descris-o drept „crucială în lupta împotriva impunității”.

Ordinul îl autorizează pe secretarul de stat Mike Pompeo, în urma consultărilor cu secretarul trezoreriei Steven Mnuchin, să îngheţe bunurile din SUA ale angajaţilor CPI implicaţi în anchetă dar și pe ale celor care ajută Curtea Penală Internațională în investigații sau să aducă în fața justiției cetățeni americani, fără consimțământul Statelor Unite.

De asemenea, ordinul îi permite lui Pompeo să interzică intrarea în SUA a persoanelor vizate, precum și a familiilor lor.

Nici Pompeo, nici secretarul Apărării, Mark Esper, consilierul de securitate națională Robert O´Brien și procurorul general William Barr nu au acceptat întrebări din partea reporterilor.

Curtea Penală Internațională nu a avut nicio reacție până acum.

Procurorul CPI Fatou Bensouda vrea să ancheteze posibile crime comise între 2003 şi 2014, inclusiv ucideri în masă ale civililor de către talibani, precum şi presupusa tortură a prizonierilor de către autorităţile afgane şi, într-o măsură mai mică, de către forţele SUA şi CIA.

„Avem motive să credem că există corupţie şi conduită profesională neadecvată la cele mai înalte niveluri ale biroului procurorului CPI, care pun sub semnul întrebării integritatea acestei investigaţii asupra personalului american. Suntem preocupaţi că Rusia este posibil să manipuleze CPI încurajând aceste alegaţii asupra personalului american", a mai spus oficialul citat.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Ce înseamnă rezultatul alegerilor din Slovacia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:52 0:00
XS
SM
MD
LG