Linkuri accesibilitate

Trump schimbă la Pentagon, provocând temeri


Departamentul de Apărare al SUA a anunțat pe 10 noiembrie schimbări majore în vârful Pentagonului, plasând oameni loiali față de președintele Donald Trump în mai multe poziții-cheie la o zi după ce Casa Albă l-a concediat pe secretarul apărării, Mark Esper.

Schimbările la Pentagon cresc îngrijorarea în rândul democraților și oficialilor militari cu privire la politica de securitate națională a SUA și politizarea Departamentului Apărării la un moment în care președinte Trump mai are doar 71 de zile din mandat și refuză să accepte că Joe Biden a câștigat alegerile prezidențiale.

De asemenea, ar putea face mai ușor pentru Trump să implementeze politicile la care Esper și alții s-au opus, inclusiv desfășurarea de trupe active pentru a opri protestele de pe stradă.

Remanierea crește posibilitatea ca Trump să poată dispune retragerea completă a forțelor SUA din Afganistan.

New York Times a raportat că oficialii Departamentului Apărării și-au exprimat îngrijorarea că Trump poate lansa operațiuni ascunse sau evidente împotriva Iranului înainte ca o președinție Biden să încerce să reducă tensiunile dintre cele două țări.

Trump a anunțat demiterea lui Esper pe Twitter pe 9 noiembrie, înlocuindu-l cu Christopher Miller, care fusese directorul Centrului Național Antiterorism.

În urma plecării lui Esper, trei poziții de top din Pentagon au fost ocupate de oameni loiali lui Trump.

Reprezentantul Adam Smith, președintele democrat al Comitetului pentru Servicii Armate al Camerei, a declarat că schimbările la nivel înalt la Pentagon sunt „periculoase” în timpul unei perioade de tranziție.

XS
SM
MD
LG