Linkuri accesibilitate

Trump spune că vrea să retragă toate trupele americane din Afganistan până la Crăciun


Președintele Donald Trump
Președintele Donald Trump

Președintele american Donald Trump spune că dorește ca toate trupele americane să părăsească Afganistanul până pe 25 decembrie, mai devreme decât a propus anterior și o retragere mai rapidă decât cea anunțată de consilierul său pentru securitate națională într-un discurs susținut cu puțin timp înainte.

„Ar trebui ca puținii bărbați și femei brave care mai slujesc în Afganistan să fie acasă de Crăciun!", a postat Trump pe Twitter.

Mesajul lui Trump vine cu patru săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din SUA, în încercarea de a-și respecta promisiunea electorală din 2016, de a pune capăt „războaielor nesfârșite”.

Angajamentul militar al SUA în Afganistan a început în urmă cu 19 ani după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 și a devenit cel mai lung război din America.

Cu doar câteva ore înainte de tweet-ul lui Trump, consilierul american pentru securitate națională Robert O'Brien a declarat că Statele Unite vor reduce numărul trupelor pe care le are în Afganistan la 2.500 până la începutul anului viitor.

Statele Unite au anunțat deja că numărul trupelor va scădea la aproximativ 4.000 până luna viitoare, O'Brien fiind însă cel care a oferit mai multe detalii despre ritmul retragerii și condițiile de aplicare.

„Când președintele Trump a preluat funcția, în Afganistan erau peste 10.000 de soldați americani. În prezent sunt sub 5.000 și acest număr va ajunge la 2.500 până la începutul anului viitor", a spus O'Brien, în Nevada.

Președintele republican este după democratul Joe Biden în sondaje, fost vicepreședinte al SUA.

Washingtonul a făcut o reducere progresivă a trupelor, în paralel cu negocierile intra-afgane care au loc în Qatar.

Chiar dacă negocierile au început cu întârziere, Washingtonul a început retragerea trupelor sale după ce a semnat un acord cu talibanii pe 29 februarie.

Potrivit acordului, forțele străine vor părăsi Afganistanul până în mai 2021 în schimbul garanțiilor antiteroriste din partea talibanilor.

Încetarea focului este o prioritate majoră pentru oficialii afgani și diplomații occidentali care facilitează discuțiile din Qatar.

„În cele din urmă, afganii înșiși vor trebui să elaboreze un acord, un acord de pace", a spus O'Brien. „Va fi un progres lent, va fi un progres greu, dar credem că este un pas necesar. Credem că americanii trebuie să se întoarcă acasă".

Negocierile dintre guvernul afgan și talibani au ca scop reducerea violenței și un posibil acord de împărțire a puterii.

Până în prezent nu s-au înregistrat progrese, în timp ce violențele continuă. Zeci de soldați afgani și luptători talibani au fost uciși în ciocnirile dintre cele două tabere, iar atacurile sinucigașe s-au soldat cu zeci de civili morți în ultimele săptămâni.

XS
SM
MD
LG