Linkuri accesibilitate

Trump vorbește de amânarea alegerilor, dar decizia aparține Congresului


Președintele SUA, Donald Trump
Președintele SUA, Donald Trump

Președintele Donald Trump a susținut joi posibilitatea amânării alegerilor din 3 noiembrie din SUA, dar Constituția nu-i dă puterea să o facă, după cum i-au atras atenția democrații și chiar unii dintre colegii săi republicani, care spun că demersul său se constituie ca o intenție de a distrage atenția publică de la știri economice devastatoare.

Declarația lui Trump, făcută pe Twitter, vine în condițiile în care Statele Unite trec prin cea mai mare criză a unei generații, cu peste 150.000 de morți în pandemia de coronavirus, cu proteste la nivel național împotriva violenței poliției și a rasismului, și cu cea mai mare contracție economică de la Marea Criză.

Trump, aflat în sondaje în urma contracandidatului său democrat, fostul vicepreședinte Joe Biden, spune că nu are încredere în rezultatele unor alegeri care permit votarea prin corespondență pe scară largă - o măsură pe care mulți observatori o consideră critică având în vedere pandemia de coronavirus. El a cerut amânarea alegerilor până când acestea se vor putea face în siguranță.

„Cu vot universal prin corespondență, 2020 (alegerile din – n. red.) vor fi cele mai incorecte și mai fraudate alegeri din istorie. Va fi o mare rușine pentru SUA. Să amânăm alegerile până când oamenii vor putea vota în condiții de siguranță și adecvat”, a spus Trump într-o postare pe contul său de Twitter.

Donald Trump a sugerat, pe Twitter, o amânare a alegerilor până când oamenii vor putea vota „în condiții siguranță și adecvat”, deși nu există dovezi sau vreun precedent conform căreia votul prin corespondență ar putea fi fraudat sau viciat.

Trump este un adversar cunoscut al votului prin corespondență, despre care spune că ar fi o modalitate de fraudare masivă a votului.

Economia SUA s-a contractat cu 32,9% în al doilea trimestru, în condițiile în care coronavirusul cu răspândire rapidă a stârnit blocaje pe scară largă.

Statele Unite au organizat alegeri de peste 230 de ani, inclusiv în timpul Războiului Civil, a Marii Depresiuni și a celor două războaie mondiale.

Al doilea amendament al Constituției SUA conferă Congresului puterea de a stabili calendarul alegerilor.

Reprezentantul democrat Zoe Lofgren, care prezidează comitetul Camerei care supraveghează securitatea alegerilor, a respins ideea unei întârzieri.

„Numai Congresul poate schimba data alegerilor noastre", a spus Lofgren într-un e-mail către Reuters.

"În niciun caz nu vom lua în considerare acest lucru doar pentru a fi în acord cu răspunsul inept al președintelui la pandemia coronavirusului, sau pentru a da crezare minciunilor și dezinformării pe care le răspândește cu privire la modul în care americanii își pot da votul în siguranță".

Tweetul lui Trump a venit fără avertisment și i-a surprins chiar și pe unii angajați ai Casei Albe.

Fostul consilier al campaniei Trump, Barry Bennett, a spus că nu crede că mesajul este serios: „Cred că încearcă doar să creeze știri, altceva despre care să vorbească oamenii”.

Trump a sugerat și înainte că nu ar avea încredere în rezultatele alegerilor, după cum a făcut și la alegerile din 2016, dar niciodată nu a sugerat atât de direct schimbarea datei de 3 noiembrie.

El a pus la îndoială legitimitatea votului prin poștă, folosit în pondere mai mare la alegerile primare pe fondul pandemiei, dar a refuzat să spună dacă va accepta rezultatele oficiale ale alegerilor în cazul în care va pierde.

Multe state au reprogramat alegerile primare din cauza pandemiei de coronavirus.

Ari Fleischer, care a fost secretarul de presă al Casei Albe sub președintele republican George W. Bush, a declarat că Trump ar trebui să șteargă tweet-ul și a calificat ideea lui Trump ca „dăunătoare."

Sondajele arată că alegătorii înregistrați în SUA se opun ideii de întârziere a alegerilor. Când Reuters / Ipsos, în aprilie, i-a întrebat pe alegători dacă cred că alegerile ar trebui să fie reprogramate din cauza coronavirusului, 59% s-au opus ideii, incluzând majoritatea alegătorilor din fiecare partid.

XS
SM
MD
LG