Linkuri accesibilitate

Trump a declarat stare de urgență. Miza: zidul de la granița cu Mexicul fără aprobarea Congresului


Trump face aproape orice pentru a-și pune în practică promisiunea

Președintele american a decretat starea de urgență pentru a construi fără aprobarea Congresului zidul la frontiera cu Mexicul. Starea de urgență îi lărgește președintelui american prerogativele

Președintele Statelor Unite Donald Tump a anunțat, la Washington, că va institui stare de urgență națională pentru a putea construi zidul de-a lungul frontierei dintre SUA și Mexic. Trump a mai adăugat că un zid despărțitor între cele două țări va fi mai ieftin decât întreținerea forțelor armate pentru reducerea migrației ilegale. Opoziția democrată a reacționat imediat calificând intenția drept „un abuz grosolan de putere”.

Trump speră ca în acest fel să poate atrage mai multe fonduri pentru construcția zidului lde la granița cu Mexicul, ocolind Congresul care se opune proiectului său. Regimul stării de urgență îi extinde prerogativele președintelui.

Ulterior,Trump a semnat decretul prezidențial în același timp cu bugetul de compromis, negociat în Congres pentru a se evita o nouă închidere parțială a administrației. O măsură care se dovedise extrem de nepopulară și pentru care președintele este făcut responsabil de majoritatea americanilor.

Vorbind la Casa Albă, Trump a invocat din nou „invazia de imigranți, crimă și droguri” cu care s-ar confrunta Statele Unite din lipsa unei granite sigure în sud. Declarând stare de urgență, președintele nu mai are nevoie de aprobarea Congresului pentru a finanța zidul și speră să poată utiliza aproape opt miliarde de dolari, banii urmând să fie luati, se pare, din bugetul alocat pentru operațiunile din străinătate ale Pentagonului.

Președintele nu a precizat la ce proiecte militare anume se va renunța. Pe de altă parte, el a recunoscut că inițiativa sa va fi contestată de democrați și nu numai în justiție. „Dar vom avea câștig de cauză la Curtea Supremă” a spus Trump, acolo unde a numit deja doi judecători noi, din completul de nouă.

Zilele trecute, în Congres s-a ajuns la un compromis asupra bugetului, pentru a se evita o nouă închidere parțială a guvernului care s-ar fi declanșat începând cu 15 februarie. Casa Albă a anunţat că Trump nu se va opune acestui acord. Congresul va oferi 1,4 miliarde de dolari pentru construcția zidului, față de cele 5,7 miliarde cât ceruse Trump inițial. Confruntarea bugetară dintre Casa Albă și Congres a dus la cea mai lungă închidere parțială a guvernului din istoria Statelor Unite.

XS
SM
MD
LG