Linkuri accesibilitate

Tudor Giurgiu critică guvernul pentru blocarea tuturor evenimentelor culturale


Tudor Giurgiu
Tudor Giurgiu

NU la drive-in, NU la open air shows, NIMIC despre redeschiderea sãlilor. Si n-o sã-mi spuneti ca România e cea mai afectatã tarã dintre toate...", scrie regizorul și producătorul de film Tudor Giurgiu într-o postare pe Facebook în care arată cum alte state europene iau măsuri pentru a reporni evenimentele culturale, dar România pare că a uitat de acest domeniu odată cu pandemia de coronavirus.

Cineastul se arată cel mai deranjat de faptul că autoritățile au interzis prin măsurile din starea de alertă organizarea de evenimente inclusiv de tipul drive-in în ciuda a numeroaselor exemple contrare din Vest.

Rog să îmi explice (în direct şi la o oră de vârf) oricine din Guvern de ce e mai periculos şi predispus infectării participarea la un event drive-in decât a merge la un supermarket, la shopping, sau la slujba de duminică din faţa bisericii. Vă spun eu: nu e”, arată Tudor Giurgiu pe Facebook.

Prin introducerea prevederii în hotărârea de guvern, Giurgiu arată că i-a fost blocată o surpriză pregătită publicului peste două săptămâni, pe 29 mai, când ar fi trebuit să înceapă ediţia de anul acesta a Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Plănuiam o chestie foarte mişto, de bun simţ, organizată în condiţii de deplină siguranţă, o ieşire absolut necesară pentru toţi cei care vor să se bucure (respectând toate normele în vigoare) de un pic de relaxare. Era totul pregătit”, a scris el. Giurgiu a adăugat şi că Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a publicat normele pentru obţinerea de licenţe temporare pentru drive-in-uri", arată regizorul.

Cineastul a invitat Parlamentul să corecteze eroarea din hotârărea de guvernul.

În toată Europa aceste evenimente se întâmplă cu OK de la autorităţi (...) La noi e NU. Că aşa e mai bine. Transmit celui care a decis includerea drive-in-ului pe lista că a făcut, din neştiinţă, o prostie fără măcar să aibă curiozitatea să se consulte cu cei care se pricep la asta. Sper ca Parlamentul să repare aberaţia asta dacă tot trece HG-ul pe la ei”, solicită Tudor Giurgiu.

Premierul a avut, marţi, o nouă rundă de consultări cu reprezentanţii artelor teatrale, discuţiile fiind concentrate asupra măsurilor de susţinere a domeniului cultural atât în perioada imediată, cât şi pe termen mediu şi lung.

Astfel, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Guvernului, într-o prima etapă, în funcţie de evoluţia epidemiologică, va fi analizată reluarea spectacolelor în aer liber cu respectarea normelor de protecţie sanitară şi de distanţare fizică.

Viaţa culturală îmbogăţeşte viaţa oamenilor şi societatea. Susţin un plan de sprijinire a sectorului cultural, inclusiv vom analiza punerea la dispoziţie a unor granturi pentru sectorul cultural independent. De asemenea, îmi doresc reluarea activităţii culturale, însă în funcţie de evoluţia epidemiologică şi în baza unui plan bine gândit, astfel încât să nu existe riscuri de infectare a participanţilor la manifestările culturale", a subliniat prim-ministrul Orban.

Festivalul internațional de film Transilvania (TIFF) trebuia să aibă loc la Cluj în perioada 29 mai - 7 iulie, dar a fost amânat din pricina pandemiei de coronavirus. Anul trecut, 130.000 de persoane au participat la toate evenimentele din festival, iar Nicolas Cage a fost invitatul special al ediției din 2019.

Festivalul TIFF 2020 se reprogramează
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:57 0:00

XS
SM
MD
LG