Linkuri accesibilitate

Tudorache figurează pe site-ul Camerei Deputaților, deși e suspendat din PSD


Daniel Tudorache - deputat PSD

Fostul primar PSD al sectorului 1 Daniel Tudorache, inculpat pentru trafic de influență și spălare de bani, figurează pe site-ul Camerei Deputaților ca membru al grupului parlamentar PSD, în ciuda asigurărilor date de președintele PSD, Marcel Ciolacu, după punerea lui Tudorache sub urmărire penală.

La momentul respectiv, Ciolacu a spus că Tudorache nu va fi validat de comisia de resort din parlament pentru că nu mai este membru de partid.

Site-ul Camerei arată, însă, că Tudorache este deputat în circumscriptia electorala nr. 42 București.

După ce au apărut problemele domnului Tudorache, am avut o discuţie bărbătească cu acesta şi mă bucur că a înţeles. El a decis să se autosuspende, până în momentul în care îşi va rezolva toate problemele cu legea. Mi-a spus: «Mi se pare corect ca eu să mă autosuspend din partid până voi termina toate problemele cu justiţia». Acest lucru implică şi că nu va fi validat ca membru în Parlamentul României. Are dreptul de a se apăra. Există prezumţia de nevinovăţie. Acest lucru implică inclusiv faptul că el nu va fi validat de către comisia de validare din Parlament, pentru că nu este membru de partid. Faptul că s-a autosuspendat implică automat faptul că îşi va pierde mandatul de parlamentar”, spunea Marcel Ciolacu pe 26 noiembrie, după inculparea lui Tudorache.

Între timp, Ciolacu și-a revizuit discursul susținând că Tudorache nu este trimis în judecată și că, până atunci, funcționează prezumția de nevinovăție.

Domnul Tudorache nu este trimis în judecată. Eu nu mi-am încălcat nicio promisiune. Promisiunea mea a fost foarte clară: Nu candidează nimeni care este trimis în judecată”, a spus duminică seară Marcel Ciolacu, la Antena 3.

În 21 noiembrie, DNA a anunțat că fostul primar PSD al sectorului 1 Daniel Tudorache a fost pus sub urmărire penală pentru trafic de influență și spălare a banilor, procurorii stabilind ca acesta să plătească o cauțiune de 1 milion de euro. afic de influență.

Pe 19 noiembrie 2020, în plină campanie electorală, procurorii DNA l-au acuzat pe Daniel Tudorache de complicitate la trafic de influență și spălare de bani. Ulterior, el a devenit inculpat în același dosar.

Pe numele fostului primar al Sectorului 1 s-a fixat o cauțiune de un milion de euro, pe care acesta a plătit-o.

În momentul prezentării acuzațiilor DNA în spațiul public, PSD a anunțat că Daniel Tudorache s-a suspendat din partid. Mai mult, Marcel Ciolacu a susținut că mandatul acestuia de parlamentar nu o să fie validat.

Faptul că s-a autosuspendat implică automat faptul că îşi va pierde mandatul de parlamentar”, a precizat Marcel Ciolacu. Pentru ca acest lucru să se întâmple, PSD ar trebui să se adreseze însă comisiei de validare din Parlament. La ultima ședință a Consiliului Politic Național al PSD, situația lui Daniel Tudorache nu a fost discutată.

DNA susține că Tudorache a beneficiat de sume de bani disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale licite în perioada 2008 – 2018.

Pentru a ascunde originea sumelor de bani presupus a fi fost obținute în mod nelegal, acesta ar fi interpus două persoane ( soția și menajera), care au acționat ca proprietarii aparenți ai sumelor de bani cu scopul ca, prin cele două, sumele să fie introduse în circuitul civil. Banii astfel introduși în circuitul civil ar fi fost utilizați pentru a achita excursii în străinătate, bijuterii, articole vestimentare de lux atât din țară, cât și din străinătate, autoturisme, imobile, școli private, acordarea de împrumuturi, constituirea de depozite”, susțin procurorii DNA.

Fosta soție a primarului și menajera sa au depus în mai multe conturi bancare aproape trei milioane de lei și 235.00 de euro. Tot pe numele fostei soții au fost achiziționate mai multe bunuri imobile în valoare de 305.000 euro și 470.000 de lei, iar o persoană a fost împrumutată cu 920.000 de euro, tot prin intermediul fostei soții.

Printre achiziții se numără și mai multe bijuterii și diamante:

  • Inel în valoare 58.500 de euro
  • Set bijuterii în valoare de 64.224 dolari
  • Inel cu diamant în valoare de 80.000 de euro
  • Diamant de 190.000 de euro
  • Inel de 65.000 d eeuro
  • Set cercei și lănțișor cu pandantiv de 11.200 de euro

Tot prin intermediul fostei soții, Daniel Tudorache este bănuit că a achiziționat acțiuni la un club de fotbal.

Social-democratul a pierdut în septembrie Primăria Sectorului 1, acuzând fraude la vot. Conducerea PSD l-a apărat pe Daniel Tudorache și a cerut reluarea votului în sector, dar BEC a respins solicitarea făcută. De asemenea, a fost respinsă și cererea privind renumărarea voturilor.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Ce înseamnă rezultatul alegerilor din Slovacia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:52 0:00
XS
SM
MD
LG